Beweeg jezelf van angst naar vrijheid

We kennen allemaal wel momenten van angst

Ben jij iemand die haar grenzen wel zou willen aangeven, maar bang is dat een ander ze niet accepteert? Zou je een ander wel willen vertellen dat je het ergens niet mee eens bent, maar ben je bang om de ander te verliezen? Wil je je gevoelens wel graag delen, maar is je angst te groot om gekwetst te worden?  Heb je een angst ontwikkelt om de deur uit te gaan vanwege darm- of blaasproblemen? Heb je een slecht gebit omdat je doodsbang bent voor de tandarts? Voel je je regelmatig alleen, omdat je het eng vindt om contact te maken met mensen die je niet kent? Zweet je peentjes bij het idee dat je voor een groep moet spreken?

Wat is een niet-reële angst?

We kennen reële en niet-reële angsten. Angst is een reële en nuttige emotie, wanneer angst je beschermt voor mogelijk gevaar zoals brand of een giftige slang. Wanneer je angst ervaart, terwijl er geen reëel gevaar dreigt, dan spreken we van een niet-reële angst. Een niet-reële angst weerhoud je ervan om de dingen in je leven te doen die je eigenlijk zou willen doen.

Welke niet-reële angsten zijn er?

Er zijn meer dan tweehonderd niet reële angsten bekend. Wanneer je angsten meer dan twee uur per dag in beslag nemen, dan spreken we niet meer van een angst maar een fobie.

In welke van onderstaande angst(en) herken jij jezelf? 
 

  • niet te voldoen,
  • dat er niemand van je houdt,
  • gevoelens en emoties te tonen,
  • je baan te verliezen,
  • grenzen aan te geven,
  • hulp te vragen,
  • mensen die je lief hebt kwijt te raken,
  • in de steek gelaten te worden,
  • ongecontroleerd naar het toilet te moeten,
  • controle verlies uit angst om fouten te maken,
  • beren op de weg,
  • te blozen of te trillen en anderen mensen dit zien,
  • contact te maken met mensen die je niet kent,
  • dood te gaan en je kinderen niet te zien opgroeien,
  • niet geaccepteerd, gewaardeerd, geliefd, geloofd, gehoord of gezien te worden,
  • Enzovoorts,

Wat zijn de dingen die jij niet doet, omdat jouw angst(en) je hierin tegenhouden?

Hoe ontstaat een angst

Wanneer angst al in de genen van je ouders of voorouders zit kun je hier al een gedeelte van in je DNA meegekregen hebben. Hoe je omgeving vervolgens met jouw angst omgaat, bepaalt in grote mate hoe hij zich verder bij jou ontwikkelt. Wanneer je ouders je continu confronteren met hun eigen angst dan zal dit jouw angst alleen maar verder aanwakkeren.

Wanneer zij zich echter durven te verbinden met hun angst, dan leer je als kind hoe je ermee om kunt gaan. Je leert dat angst je niet hoeft tegen te houden om de dingen te doen die je zou willen doen. Angst kan ook ontstaan zijn door iets wat je in je leven hebt meegemaakt. Je lichaam onthoudt dit en probeert je hier voortaan voor te beschermen. Ook hier is het belangrijk om je ermee te kunnen verbinden, zodat je lichaam de angst los kan gaan laten. 

Angst creëert vaak datgene waar je juist bang voor bent.

Wanneer je bijvoorbeeld bang bent om iemand te verliezen en je je uit angst aan diegene vastklampt, zal de ander zich beklemd voelen en jou juist van zich afduwen.

Angst verkrampt spieren en zet energie vast. Hij vernauwt je gezichtsveld en maakt dat je de werkelijkheid niet meer helder kunt zien. Je interne wereld strookt dan niet meer met de realiteit.

Wanneer je in staat bent om angst los te laten, laat je hiermee ook letterlijk je spieren los en kan de energie weer vrij stromen. De energie in je lijf maar ook de energie tussen jou en de wereld om je heen. Je verlegt hiermee letterlijk je focus, waardoor ruimte ontstaat. Ruimte waarin nieuwe dingen de kans krijgen om zich aan te dienen. Wanneer energie weer vrij kan stromen wordt het zelfgenezend vermogen van je lichaam eveneens aangezet om klachten te herstellen.

Hoe je angst bij jezelf kunt herkennen

Angst is niet iets wat we makkelijk met anderen delen, maar meestal iets waar we ons voor schamen. Angst voor een spin of voor de tandarts durven we meestal nog wel te vertellen. Wanneer we echter last hebben van hyperventilatie, straatvrees of het delen van onze emoties, dan vinden we dit al veel lastiger. Social Media ook op dat anderen een perfect leven lijken te hebben. Heb jij soms het gevoel dat jij de enige bent die zich niet altijd happy voelt?

Het feit dat iedereen de schone schijn ten opzichte van elkaar hoog probeert te houden, maakt het er niet makkelijker op om elkaar in vertrouwen te nemen over hoe je je werkelijk voelt. Bovendien ben je je niet altijd bewust van je angsten. Hij laat zich namelijk vaak als een andere emotie aan de oppervlakte zien. Emoties als schaamte, woede, jaloezie of bijvoorbeeld verdriet. Pas wanneer je herkent dat angst de onderliggende emotie is, waar je lichaam je voor probeert te beschermen, kun je hem te lijf gaan en overwinnen. Onze geest laat angst aan de oppervlakte komen door:

l

ons aan te zetten tot klagen over datgene wat ons overkomt. Klagen over een ander, klagen over ons werk, onze partner, enzovoorts. Klagen is eigenlijk een trigger van iets dat je uitstelt om te doen omdat je het te spannend vindt.

l

in de vlucht-, vecht- of bevriesstand te schieten. Iets dat iemand zegt of doet wakkert oude pijn in jou aan. Dit komt vaak mooi aan de oppervlakte in een meningsverschil met je een ander, waarin je je niet gezien, gehoord, geliefd, serieus genomen, gewaardeerd, geloofd of erkend voelt. Wanneer je je vroeger bijvoorbeeld niet gehoord en gezien voelde door je ouders dan kan dit gevoel in een gesprek met een ander geregeld naar boven komen.

Dit kan ervoor zorgen dat je in paniek raakt en heel boos wordt (vecht), gaat huilen (bevriest) of de hoorn erop gooit (vlucht). Pas wanneer je je bewust wordt van de reden waarom je reageerde, zoals je reageerde, leer je dat je in paniek raakte. Je lichaam en je geest schieten op zo’n moment in de overleefstand om je te beschermen tegen de pijn van vroeger.

Control your fear before it Controls you!

Ben jij een perfectionist?

Iedereen kan angsten ontwikkelen als gevolg van een aangeboren aanleg of een ervaring uit het verleden. Ben jij een perfectionist in hard en nieren? Dan heb je (onbewust) veel last van angst(en). Ook al zul je dit niet graag van jezelf willen erkennen.  Je probeert alles en iedereen in je omgeving onder controle te houden, bang om fouten te maken of uit angst dat er iets mis zou kunnen gaan. In het algemeen hebben vrouwen een natuurlijk, aangeboren controledrang vanuit verantwoordelijkheidsgevoel en zorgplicht.

De gevolgen van angst wanneer je er niets aan doet

Wist je dat angst, piekeren, onzekerheid, je zorgen maken, stress, of welk etiket je er ook maar op wilt plakken echte problemen zijn? Ze leiden namelijk tot serieuze geestelijke-, lichamelijke-, sociale- en hormonale klachten. Angst is een emotie, die stress in je lichaam oproept. Wanneer stress voor lange tijd in je lichaam aanwezig is vormt stress een serieus gevaar voor je gezondheid.  Wanneer je maar lang genoeg piekert en je gevoelens opkropt kunnen je hersenen overbelast raken met overspannenheid, een burn out of een fobie tot gevolg.

Wat je beter kunt laten om van je angst af te komen?

Er zijn een aantal dingen die niet succesvol zijn gebleken bij het overwinnen of het behandelen van angst.

1. Vluchten
Door letterlijk te vluchten of te vechten of je emoties te onderdrukken met medicijnen, alcohol, roken, ongezond eten of andere verdovende middelen. Je onderdrukt hiermee de energie die hij in je lichaam heeft opgebouwd. Je negeert het en neemt je eigen lichaam niet serieus. Wanneer de energie niet meer vrij kan stromen zet het zich vast in je lichaam. Net als een dam in een rivier. Vastgezette energie kan, op termijn, zorgen voor allerlei lichamelijke, geestelijke en hormonale klachten.
 

2. Exposure aan de angst
Iemand blootstellen aan de angst lijkt niet de beste remedie. Ten eerste begeeft iemand zijn hart het dan bijna. Ten tweede kan dit proces maanden tot jaren duren voordat iemand heeft geleerd om zich te ontspannen in een angstige situatie. Deze methode is slechts bij enkele mensen succesvol gebleken.

3. Ademhalingstherapie
Er zijn veel mensen die herkennen dat ademhalingsoefeningen hun probleem juist verergert. Je ademhaling is een automatisch proces wat reageert op onbewuste gedachten of beelden die wij in ons hoofd afspelen. Het is beter om te werken aan bewustwording over het ontstaan van een verhoogde ademhaling, dan het manipuleren van de ademhaling als gevolg van de angst.

4. Medicatie
Medicijnen kunnen tijdelijk een oplossing bieden om een symptoom te bestrijden. Met medicijnen neem je de oorzaak niet weg en onderdruk je juist te kwaal. Bovendien kun je aan medicijnen verslaafd raken en zeker aan medicatie tegen angst(en) of depressiviteit.

Baan geen weg om je angst(en) heen, de enige weg is er dwars doorheen

Wat je wel kunt doen om van je angst(en) af te komen

Er zijn een heel aantal dingen die je zelf kunt doen om je angst te overwinnen en de moeite waard zijn om uit te proberen. In het slechtste geval helpt het, zeg ik altijd maar! 

1. Vergroot je focus
Op het moment dat je angst ervaart verkleint je focus. Het enige waar je nog op kunt focussen is datgene waar je bang voor bent. Een eerste stap om je angst te verminderen is door je focus te vergroten. Je vergroot het beeld in je hoofd over de realiteit. Doordat je meer gaat zien verslapt de aandacht op datgene waar je zo angstig voor bent.

Hierna kun je je beeld verder gaan aanpassen door je beeld bijvoorbeeld zwart wit te maken of juist in te kleuren. De volumeknop van de randgeluiden zachter te zetten, enzovoorts. Wanneer je het lastig vindt om naar de situatie te kijken, probeer de situatie waar je bang voor bent dan eens vanuit de derde persoon te bekijken. Alsof jij een ander bent die naar jou kijkt, terwijl je bang bent. Doe dezelfde oefening opnieuw.

2. Plaats je hand op je voorhoofd
Op je voorhoofd zitten twee punten die verantwoordelijk zijn voor de bloedsomloop in je voorhoofd. Het deel van je hersenen waar je oplossingen bedenkt. Wanneer je in een stressvolle situatie of emotie als angst terechtkomt, trekt hiermee 80% van het bloed uit je voorhoofd. Dit bloed gaat naar je armen en benen om te kunnen vluchten of vechten. Door je hand op je voorhoofd te leggen en de twee knobbels in je voorhoofd te bedekken zorg je ervoor dat het bloed weer terugvloeit naar dit gedeelte van je hersenen en je weer oplossingen kunt bedenken. 

3. Verbind je met de angst 
Een natuurlijke reactie van het lichaam is om de angst uit de weg te gaan of te verdoven. Wanneer energie wordt onderdrukt bouwt het zich op en komt het op een later moment ongecontroleerd naar buiten of zet het zich vast in je lichaam. Angst is niet meer dan een energie, die je lichaam inkomt, er doorheen trekt en er weer uitgaat. Onze gedachten maken van de angst iets engs en iets negatiefs. Het helpt om je angst als een neutrale energie te gaan beschouwen. Niet mee te gaan in gedachten die zich aandienen en de angst er gewoon te laten zijn. Hij zal dan vanzelf afnemen.

Wanneer energie weer vrij gaat stromen maakt angst ruimte voor ontspanning, rust in je hoofd, energie en warme in je lijf. Deze oefening helpt ook om oude pijn en emoties als verdriet en boosheid op te ruimen uit je lichaam.  Het helpt wanneer je je ene hand op je voorhoofd legt, je andere hand op de plek waar je de angst voelt en je je angst bemoedigend toespreekt. 

4. Draai een film af over jezelf 
Soms kan de angst te groot zijn om je er direct mee te verbinden. Je kunt de situatie dan in stukjes knippen om je hier stuk voor stuk mee te gaan verbinden. Je kunt ook de situatie in je hoofd vanuit verschillende situaties gaan naspelen. Dit geeft je bewustzijn meer mogelijkheden om met de situatie om te gaan, waardoor hij minder spannend wordt. Wanneer je het te lastig vindt om vanuit jezelf naar de situatie te kijken, beeld je dan in dat je iemand anders bent die naar jou kijkt, terwijl je bang bent. 

Maak de situatie waar je bang voor bent nog erger dan dat je hem al ervoer en ga hier net zo lang mee door totdat je denkt dat het niet erger kan. Maak de situatie hierna zo ideaal mogelijk. Stel jezelf voor dat je helemaal niet meer bang bent. Integendeel je trotseert juist datgene waar je eerder bang voor was. Je stelt je dit in het extreme voor.

Je kunt je dit helemaal inbeelden met kleur, geluid en reuk. Ga hiermee door totdat het lachwekkend voor je wordt. Beeldt jezelf als laatste een situatie in die neutraal voor je is. Een situatie die ervoor zorgt dat je met je angst om kan gaan en waarbij je in oplossingen kunt blijven denken. 

5. Stop destructieve gedachten
Maak letterlijk de keuze om niet meer mee te gaan in de gedachten die zich in je hoofd vormen over de situatie. Jij bent deze gedachten niet. Deze gedachten zijn een projectie van de emoties van degene die je hebben opgevoed, voorouders of van andere mensen die een belangrijke rol in je leven hebben gehad. Bedank deze gedachten liefdevol en vertel ze dat je ze niet langer nodig hebt en dat je het vanaf nu wel alleen af kunt. Neem ze waar en ‘klaar’. Hoe meer je meegaat in de gedachten stroom hoe heviger de emoties worden. Dus hoe eerder je je gedachten liefdevol een halt toe kunt roepen, hoe beter.

6. Creëer helpende gedachten over de situatie 
Binnen de Psychologie, GGZ en Angstcentra wordt er veel gebruik gemaakt van cognitieve therapie, waarbij bewustwording gecreëerd wordt van de gedachten die onze emoties veroorzaken. Er wordt geleerd hoe je deze ‘belemmerende gedachten’ om kunt zetten naar ‘helpende gedachten’. “Ik ben bang dat ik een black-out krijg” helpt je niet als gedachte om je angst voor presenteren te verkleinen. “Het geeft mij zekerheid wanneer ik een spiekbriefje in mijn hand houd”, is een veel beter alternatief.

Deze methode werkt naar mijn mening alleen wanneer er, naast deze vorm van therapie, ook contact wordt gemaakt met de energie die angst in het lichaam veroorzaakt. Het serieus nemen van de fysiologische reactie in het lichaam en je hiermee te verbinden zorgt ervoor dat de kracht van de energie afneemt. Wanneer je alleen probeert je gedachten om te vormen, neem je je emoties hiermee niet serieus. Je gaat als het ware weer om de emotie heen in plaats van er doorheen.

Heb jij ook last van angst(en) en zou je hier dolgraag vanaf willen?

Ben jij er klaar mee om je nog langer door angst te laten tegenhouden om de dingen in je leven te doen, die je graag zou willen doen?

Zou je graag begeleidt willen worden om je angst(en) te overwinnen en weer in vrijheid te kunnen leven?

Ontdek dan wat een Stress Release voor jou kan betekenen.
In een Stress Release Consult leer ik je om je te verbinden met je angst en pas ik Stress Release en Tapping Point technieken toe, die ervoor zorgen dat de vastgezette energie in je lichaam weer gaat stromen. Hiermee wordt het zelfherstellend vermogen van je lichaam weer aangezet om klachten op te lossen. 

Stress Release helpt om je zowel geestelijk als lichamelijk
weer vrij te kunnen bewegen

Jorine coacht, traint en behandelt vrouwen met stress en stress gerelateerde klachten. Jorine is Leefstijl- en Loopbaan coach,  Vitaliteitscoach en Therapeut op het gebied van (Voeding) Intoleranties en Allergieën. Ook past zij technieken vanuit NLP, EFT, Kinesiologie en Mindfulness toe om energieblokkades op heffen, zodat het zelf genezend vermogen van het lichaam weer wordt aangezet om te herstellen van klachten.