Sta jij aan de start om een carrièreswitch te maken?

Een carrièreswitch maken? Wanneer doen en hoe pak je het aan?
Ervaar jij op zondag al een gevoel van onrust in je lichaam omdat je de volgende dag weer naar je werk moet? Heb je het gevoel dat je de uitdaging mist of houdt jouw beroep op te bestaan? Dan wordt het misschien tijd voor een carrièreswitch. Maar hoe pak je dit dan aan? “Ben ik niet te oud”, “Heb ik wel de juiste opleiding?”, “Is er wel werk in datgene wat ik leuk vind?”, zijn misschien gedachten die er door je hoofd spelen, waardoor je de stap nog niet hebt durven maken. Weet dan dat je een carrièreswitch op verschillende manieren kunt maken en deze voor iedereen mogelijk is; ook op latere leeftijd. In mijn blog leg ik uit wanneer het beste moment is om de overstap te wagen en welke mogelijkheden er zijn om op een succesvolle manier van carrière te switchen.
Wat voor carrière past bij mij?
Sommige mensen weten al van jongs af aan dat ze een bepaald beroep willen gaan beoefenen en voor anderen is het een zoektocht. De meeste mensen komen er pas op latere leeftijd achter welk beroep het beste bij hun past en dit staat vaak lijnrecht op datgene wat ze eerder hebben gedaan. Het klinkt logisch dat je in een baan terechtkomt waar je ook voor hebt geleerd. Dit betekent echter niet dat dit ook datgene is wat het beste bij je past. Hoe moeilijk is het niet om een studie te moeten kiezen die aansluit bij datgene wat je later wilt gaan doen. Wanneer je jong bent vind je vaak ook andere dingen belangrijk in je baan en in je leven dan wanneer je een stuk ouder bent. Kernwaarden veranderen en hiermee ook de eisen die we aan een baan stellen.
Wanneer je merkt dat je niet meer blij wordt van het werk wat je doet, is het goed om voor jezelf na te gaan waar dit mee te maken heeft. Heeft het te maken met de inhoud van de functie die je uitoefent of spelen andere factoren een rol? Krijg je bijvoorbeeld niet het salaris wat je vindt dat je verdient? Breekt de reistijd je op? Of past de cultuur van het bedrijf niet meer? Of ben je op een punt in je leven gekomen dat je het gewoon even niet meer zo goed weet? Door jezelf dit soort vragen te stellen krijg je een beter inzicht in de reden waarom je een carrièreswitch zou willen maken. En vergeet niet. Je gevoel liegt niet. Dus neem deze serieus en ga op onderzoek uit naar de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je het plezier in je werk terugvindt.
Wanneer kun je het beste van carrière switchen?
Ben je niet happy met de inhoud van je functie maar wel met het bedrijf waar je voor werkt? Een eerste mooie stap zou dan kunnen zijn om dit open met je leidinggevende te bespreken. Je zou samen kunnen onderzoeken of je functie uitgebreid of aangepast kan worden of dat er een andere functie binnen hetzelfde bedrijf beschikbaar, is die beter bij jou past. Voor een leidinggevende is het heel prettig wanneer een werknemer dit aangeeft. Dit geeft de leidinggevende de mogelijkheid om mee te denken en een win-win voor beide partijen te realiseren. Voor een leidinggevende is het vaak heel teleurstellend wanneer iemand zomaar ineens opzegt en hij of zij er niets meer aan heeft kunnen doen om een passende situatie te creëren.
Wanneer het bedrijf of de werkomgeving niet meer bij je past dan is het wellicht tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe werkplek vanuit dezelfde functie. Nieuwe mensen in een nieuwe omgeving doen vaak wonderen voor je levensgeluk. Je kunt hiervoor je (online) netwerk aanspreken om te kijken of er een soortgelijke functie beschikbaar is bij een nieuw bedrijf. Het helpt om met zoveel mogelijk mensen, uit je netwerk, koffie te gaan drinken en te vertellen waar je naar op zoek bent. Dit maakt dat ze aan je denken zodra er een functie beschikbaar komt die bij je past.
Weet je nog niet zo goed wat je wilt? Zorg er dan voor dat je eerst op zoek gaat naar datgene wat je echt belangrijk vindt als het gaat om werk. Is je baan vooral een manier om geld te verdienen? Zou je graag van je hobby je beroep maken of iets willen vinden wat aansluit bij datgene waar jij heel erg goed in bent? Wil je fijne collega’s, vrijheid of is een goed salaris een belangrijke factor? Probeer dit dan eerst helder te krijgen voordat je iets gaat zoeken. Onderstaande tips kunnen je hierbij verder helpen.
11 tips die je niet mag missen bij het maken van een carrièreswitch
#1 Durf te dromen
Waarschijnlijk het leukste van een carrièreswitch is om te beginnen met de eerste stap. Dromen! De stap waarbij je mag gaan onderzoeken wat je allemaal leuk vindt. Als loopbaancoach faciliteer ik mijn cliënten in dit proces met tal van leuke, inspirerende opdrachten om erachter te komen wat ze allemaal leuk vinden. Belangrijk in dit proces is om vrij te mogen associëren. Zonder dat de realist of de criticus in jezelf zich ermee gaat bemoeien en je ideeën bij voorbaat al afschiet. Het is belangrijk om vrij te mogen dromen. Zonder dromen zijn er geen vernieuwingen mogelijk. En wanneer je altijd doet wat je altijd deed krijg je altijd hetzelfde resultaat. Het is daarom belangrijk dat je in dit proces wordt uitgedaagd om juist datgene te doen wat je niet kent.
#2 Bestel jouw droombaan
95% van wat je doet is onderbewust. Jouw onderbewuste is een heel krachtig instrument om te krijgen wat je graag zou willen. Wanneer je aan jouw onderbewuste kenbaar maakt wat je wilt dan gaat jouw onderbewuste hiermee aan de slag. Wanneer je in je hoofd alle kanten op schiet dan is het lastig voor je onderbewuste om te focussen op wat jij belangrijk vindt in je werk. Wees daarom duidelijk en geef duidelijke signalen af wat je wenst. Pak een vel papier of een schrift en schrijf zo specifiek mogelijk op wat je belangrijk vindt aan je toekomstige werk, je werkomgeving en je werkgever. Schrijf op wat je wilt en niet wat je niet wilt. Maak een eerste opzet en leg het dan even een paar dagen weg. Iedere keer dat je iets nieuws bedenkt wat je leuk vindt schrijf je het erbij. Wanneer je vacatures bekijkt of in een sollicitatiegesprek zit dan scant jouw onderbewuste of de baan voldoet aan de eisen die je hebt gesteld. Wanneer dit niet zo is dan voel je dit. Ook help jouw onderbewuste om mogelijke geschikte vacatures onder je aandacht te brengen of door de aandacht te vestigen op iets wat iemand zegt dat voor jou belangrijk kan zijn. Maak dus gebruik van de kracht van je onderbewuste.
#3 Bepaal jouw kernwaarden
Bepaal de kernwaarden die voor jou belangrijk zijn in jouw leven.Wanneer jouw toekomstige baan niet in lijn is met jouw kernwaarden dan kan dit voor mentale en fysieke frictie gaan zorgen in je lijf. Wanneer je je bewust bent van jouw kernwaarden en jouw carrièreswitch hierop afstemt dan geeft dit de grootste kans op een match en plezier in je werk. De oefening om je kernwaarden te bepalen kun je meteen doen.
#4 Volg een loopbaantraject bij een erkend loopbaancoach
Neem een loopbaancoach (of loopbaanadviseur) in de arm om je te helpen jouw droom te verwezenlijken. Een loopbaancoach heeft een groot aantal voordelen. Een ervaren loopbaancoach kan je helpen om je interesses, kwaliteiten en competenties helder te krijgen. Waar jij mag dromen toetst een loopbaancoach jouw kansen op de arbeidsmarkt. Samen met je coach kijk je wat ervoor nodig is om jouw droombaan of ideale carrièreswitch te verwezenlijken. Als loopbaancoach sta ik jou met raad en daad bij. Dit kan zijn op het gebied van het ontwikkelen van de juiste vaardigheden, het oefenen van een sollicitatiegesprek, maken van jouw persoonlijke pitch, het schrijven van een motivatiebrief of een interessant, actueel CV. Bovendien heb ik de beschikking over een bak aan oefeningen, tools en testen die ik in kan zetten om samen met jou uit te zoeken welke baan het beste bij je past. De baan waar jij blij van wordt. Tot slot weet ik als geen ander hoe je jouw netwerk voor je kunt laten werken om de baan te krijgen die je graag zou willen.
#5 Laat je omscholen tot een kansrijk beroep
Wanneer je van carrière gaat switchen is de intentie dat je iets nieuws gaat doen. Wanneer je interesse hierbij uitgaat naar een andere functie dan kan het nodig zijn om je te laten omscholen. Er zijn steeds meer studies die je online en gedeeltelijk of helemaal vanuit huis kunt volgen. Wanneer je een studie gaat volgen tot een beroep die door de overheid als “kansrijk beroep” wordt aangemerkt, dan kun je hier zelfs subsidie voor krijgen. Het gaat hier met name beroepen in de zorg, ICT, techniek en onderwijs.
#6 Doe vrijwilligerswerk
Wanneer je weet welke functie je wilt gaan uitoefenen of in welke branche je wilt gaan werken zoek dan vrijwilligerswerk in die. Eventueel naast je huidige baan. Je zou kunnen overwegen om bijvoorbeeld een dag minder te gaan werken. Zo doe je ervaring op en laat je je toekomstige werkgever zien dat je gemotiveerd bent. Bovendien kun je ontdekken of het echt de richting is die je op wilt gaan.
#7 Maak gebruik van LinkedIn
LinkedIn is jouw online-visitekaartje. Heb je nog geen LinkedIn? Maak dan een LinkedIn profiel aan. Heb je al een profiel op LinkedIn? Pas deze dan aan. Maak kenbaar dat je beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt en als je nog werk hebt toon dan in ieder geval vaardigheden en ervaringen die passen bij je carrièreswitch. Vraag om aanbevelingen van (oud) collega’s. Vertel ze welke richting je uit wilt en vraag ze om vaardigheden van jou te benoemen in hun aanbeveling, die passen bij de switch die je wilt maken.
#8 Zorg ervoor dat je zichtbaar bent
Laat jezelf zien zodat mensen je leren kennen en onderscheid jezelf van de grote massa. Maak een persoonlijk, actueel en onderscheidend CV. Je kunt ook een persoonlijke webpagina maken waar je je CV op plaatst en jezelf via een filmpje voorstelt. Hoe meer je jezelf weet te onderscheiden van de grote massa hoe beter. En vertel wat je zoekt. Want wanneer je niet kenbaar maakt wat je wilt weten mensen niet wat je zoekt.
Plaats je CV bij zoveel mogelijk vacaturebanken of verwijs hier naar een link naar je eigen website. Recruiters zoeken via deze vacaturesites naar nieuw personeel. Je kunt ook een aantal leuke bedrijven selecteren en hier een open sollicitatie naartoe sturen. Zo laat je ze weten dat je geïnteresseerd bent om voor het bedrijf te komen werken. Je kunt je open sollicitatie nabellen om te kijken of het mogelijk is om een kop koffie te gaan drinken in navolging van je sollicitatie, bijvoorbeeld met iemand van personeelszaken. Zo bouw je een relatie op en vergroot je je kansen op een toekomstige baan bij de bedrijven waar je graag zou willen werken.
#9 Zet je (online) netwerk in
Zoek mensen op LinkedIn die al werken in de functie of in de branche waar jij graag wilt gaan werken en ga een kop koffie met ze drinken. Zij kunnen jou tips geven over de stappen die je het beste kunt bewandelen om te komen waar je wilt zijn. Het kan bijvoorbeeld een idee zijn de mensen van HR te benaderen aangezien zij betrokken zijn bij het selectieproces van nieuw personeel. Hiernaast kun je ook mensen benaderen die je al kent en al werken voor het toekomstige bedrijf waar je voor wilt gaan werken. Deze mensen kunnen jou vertellen hoe het is om voor dit bedrijf te werken en kunnen je op de hoogte houden van functies die vrijkomen. Het is ook fijn om van mensen te leren die al eerder een carrièreswitch hebben gemaakt. Zij kunnen jou de do’s en don’ts vertellen, zodat je niet alles zelf uit hoeft te vinden.
#10 Begin voor jezelf
Wanneer je toch van baan wilt wisselen en zeker wanneer je totaal iets anders wilt gaan doen dan is dit wellicht je kans om voor jezelf te beginnen. Je hebt verschillende mogelijkheden waar je voor kunt kiezen. Wanneer je over vaardigheden beschikt die interessant voor bedrijven zijn om deze kennis in te huren dan zou je je kunnen laten inhuren als ZZP-er (zelfstandige zonder personeel). Je kunt echter ook zelfstandig ondernemer worden. Het kan verstandig zijn om een ondernemerscoach in te huren, wanneer je deze sprong wilt wagen. Een ondernemerscoach kan jou van A tot Z adviseren bij de stappen die genomen moeten worden om te komen tot zelfstandig ondernemerschap. Zelf begeleid ik coaches en therapeuten van A tot Z in hun proces tot het bouwen van een succesvolle praktijk.
#11 Doe in ieder geval iets
Een Carrièreswitch lijkt voor sommigen een grote stap. Je kunt hierdoor blijven twijfelen. Eeuwig zonde want wanneer je het niet probeert dan weet je niet wat het je kan brengen. Zelf heb jaren geleden de stap naar zelfstandig ondernemerschap gemaakt. Een betere keuze had ik niet kunnen maken. En nog steeds probeer ik iedere maand nieuwe dingen uit. Soms is het niet wat ik voor ogen had en andere keren wel. Hier komt je pas achter door het gewoon te doen. Je doet ongelooflijk veel ervaring op met elke nieuwe stap die je zet. En als het je niet bevalt dan kun je altijd nog terug. Het is absoluut geen schande om erachter te komen dat het toch niet de juiste keuze was. De ervaring die je hebt opgedaan door het uit te zoeken neem je weer mee in de rest van je carrière.
Wat heb ik jou als loopbaancoach te bieden:
“Jarenlang heb ik gewerkt als Service Level Manager bij KPN en KLM en gefaciliteerd in veranderingsprocessen rondom personeel en systemen binnen deze organisaties. Hierna heb ruim 10 jaar gewerkt als Sales Director voor één van de grootste IT- outsourcing bedrijven. Naast mijn Sales verantwoordelijkheid trainde ik nieuwe medewerkers om sneller succesvol te zijn en maakte ik onderdeel uit van de selectieprocedure voor nieuwe Sales medewerkers. Vandaag de dag leer ik jou de skills om het beste uit jezelf of je organisatie te halen, een nieuwe passende uitdaging te vinden, of het plezier in je werk terug te vinden. Als mens ben ik vol energie, zeer gedreven en enthousiasmeer en motiveer ik jou op jouw weg om jouw doel(en) te verwezenlijken”.
Bekijk hier mijn linked-in profiel
Jorine Kuiper
