Een conflict met je leidinggevende? Zo los je het op!

Conflict leidinggevende

Een conflict met je leidinggevende wil je z.s.m. oplossen

Een conflict met je leidinggevende is super vervelend. Zeker wanneer je dagelijks met elkaar te maken hebt. Een conflict kan op allerlei manieren zijn ontstaan. Misschien voel je je niet gehoord, erkend, gewaardeerd of misschien moet je dingen doen die helemaal niet tot je takenpakket behoren. Maar het kan ook zijn dat je leidinggevende het slechtste in je naar bovenhaalt en zijn gedrag in jouw allergie zit.

Op welk vlak het conflict ook ligt het kan voor een hoop gepieker, slapeloze nachten en lichamelijke klachten zorgen. Te meer reden om het conflict met je leidinggevende zo snel mogelijk op te lossen.

Hier volgen 7 waardevolle tips om het conflict met je leidinggevende op te lossen

#1 Ga het gesprek aan met je leidinggevende

De enige manier waarop je een conflict met je baas kunt oplossen is door met elkaar te gaan praten. Het is handig om dit gesprek op een rustig moment voor beiden in te plannen en niet even tussen de bedrijven door.

#2 Bereid het gesprek met je leidinggevende goed voor

De grootste kans van slagen om het meningsverschil met je leidinggevende op te lossen is door je goed voor te bereiden op het gesprek. Wanneer je een grote emotionele lading voelt rondom het conflict dan is het goed om de emoties van je af te schrijven. Wanneer de emoties gezakt zijn pak dan een apart vel papier en zet vervolgens alle feiten op een rijtje. Laat alle emoties (dat wat het met je doet) buiten beschouwing. Doe geen aannames en benoem geen dingen die je van anderen hebt gehoord. In een conflictsituatie is het ook handig wanneer je zelf alvast over mogelijke oplossingen nadenkt, zodat je deze in kunt brengen. Probeer voor jezelf vooraf ook de vraag te beantwoorden wanneer het conflict voor jouw gevoel is opgelost. Met dit concrete doel kun je het gesprek ingaan. Het kan helpen om het gesprek voor te bespreken met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je partner, een vriend, vriendin of een familielid.

#3 Sta open voor elkaars mening

Het is net als in een huwelijk. Waar er twee kijven hebben er twee schuld. Een conflict of meningsverschil ontstaat vaak doordat er onvoldoende ruimte is geweest om naar elkaars standpunt(en) te luisteren. Zo wordt er vaak onvoldoende doorgevraagd op de dingen die worden gezegd. Zo kunnen woorden anders worden uitgelegd dan dat ze bedoeld zijn. Dit kan tot irritaties en uiteindelijk conflicten leiden. Bovendien is het goed om je te realiseren dat iedereen een andere denkwereld heeft en niet hetzelfde denkt als jij. Waar de één iets heel normaal vindt, kan de ander dit onbegrijpelijk vinden. Ook spelen er bij iedereen andere belangen in een organisatie. Het is daarom heel belangrijk om naar elkaar te luisteren en de ander goed uit te horen over zijn of haar standpunt. Probeer uit te vinden wat de ander belangrijk vindt. Waarom de ander tot zijn standpunt(en) gekomen is. Welke oplossingen hij of zij ziet, enzovoorts. Wanneer je je leidinggevende alle ruimte geeft om zijn verhaal te doen zal hij of zij hierna ruimte voelen om ook naar jouw standpunten en oplossingen te luisteren. Wanneer je de ander hoort, serieus neemt en de ruimte geeft zal de ander automatisch de neiging hebben om omgekeerd hetzelfde te doen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Vanuit wederzijds respect kunnen nieuwe invalshoeken en oplossingen ontstaan.  

#4 Agree to disagree

Wanneer jullie standpunten desondanks lijnrecht tegenover elkaar blijven staan dan is het goed om te kijken waar jullie elkaar in het midden kunnen treffen. Waar jullie dusdanig blijven verschillen kun je niet verwachten dat je leidinggevende 180 graden naar jou toe beweegt en omgekeerd kan je leidinggevende niet van jou verwachten dat jij dit doet. Wanneer jullie willen blijven samenwerken zullen jullie ook moeten accepteren dat jullie in bepaalde zaken van mening verschillen. Het is goed om dit ook naar elkaar uit te spreken. Wanneer je de situatie niet naar tevredenheid voor beide partijen kunt oplossen is het goed om een derde persoon in te schakelen die met jullie mee kan denken.

#5 Inschakelen van een vertrouwenspersoon

Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen wanneer jij en je leidinggevende er samen niet meer uit lijken te komen. Een voor de hand liggende vervolgstap is om de leidinggevende van je leidinggevende te vragen of hij of zij kan bijdragen aan een oplossing. Het kan ook handig zijn om HR of een vertrouwenspersoon in de organisatie uit te nodigen om aan een vervolggesprek deel te nemen. Zorg ervoor dat je discreet en integer blijft in jouw eigen handelen. Ga niet met andere collega’s over de situatie of over je leidinggevende roddelen. Dit lost het probleem niet op. Blijf duidelijk en eerlijk over je vervolgstappen en schakel niet de leidinggevende van je leidinggevende in zonder hem of haar hierin te kennen. Zo behoud je het wederzijds respect voor elkaar en voorkom je dat je elkaar nog verder tegen de haren instrijkt.

#6 Probeer het eerst binnen de eigen organisatie op te lossen

Mijn advies is om alleen in uiterste gevallen juridische stappen te ondernemen. Je kunt natuurlijk wel altijd een jurist op de achtergrond raadplegen. Zodra een jurist echter over gaat tot het schrijven van brieven aan de organisatie dan zal dit in de meest van de gevallen leiden tot een verstoring van de arbeidsverhoudingen. Is er sprake van een ernstig vergrijp van je leidinggevende aarzel dan vooral niet om een formele klacht in te dienen bij een speciaal daartoe ingestelde commissie. Of schakel een jurist in.

#7 Schakel een loopbaancoach of een mediator in

Als loopbaancoach help ik jou de situatie door de ogen van de ander te bekijken zodat je kunt invoelen waar de ander vandaan komt en voor een bepaalde manier van handelen kiest. Wanneer je gaat zien waar jullie verschillen en waar blinde vlekken van de ander en van jou zitten zul je ook de mogelijke oplossing(en) gaan zien. Een andere aanpak leidt veelal tot een ander resultaat. Ook kan ik bemiddelen tussen jou en je werkgever. Voorwaarde is wel dat jij en je leidinggevende hiervoor openstaan en een dergelijk traject aan te gaan met elkaar. Dit traject hoeft overigens niet lang te duren. De situatie kan binnen enkele sessies beslecht zijn.

Realiseer je wel dat de kans bestaat dat er bij tussenkomst van een mediator ook een reële kans bestaat dat je dingen zult moeten accepteren. Wanneer je dit bij voorbaat niet wilt dan is het misschien beter om op zoek te gaan naar een andere baan.

Tot besluit: wat kun je van het conflict met je leidinggevende leren

Wanneer je heel eerlijk naar jezelf durft te kijken waar zou je dan zelf dingen anders kunnen doen? Waar zie je dat je dingen niet zo handig hebt aangepast? Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af hoe je in het algemeen met conflicten of meningsverschillen omgaat in je leven. Loop je liever van conflicten weg of blijf je net zolang doorvechten tot je erbij neervalt om je gelijk te halen? Elke situatie op je werk of in je privéleven waar het even niet zo lekker loopt zou je kunnen zien als een cadeautje. Iets om naar te kijken en eerlijk te voelen wat je hierin zelf te leren hebt en hoe je het een volgende keer anders zou kunnen aanpakken. Het kan heel goed zijn dat je zelf niet goed kunt beoordelen welk aandeel je zelf hebt in dergelijke situaties. Immers veel van ons gedrag zit in onze blinde vlek en 95% van datgene wat we doen doen we onbewust. Ook hier is het waardevol om de hulp in te roepen van een erkende life-en loopbaancoach om jou deze inzichten te geven. Je voorkomt hiermee herhaling in de toekomst. 

Heb je een conflict met een collega of leidinggevende?

Wat heb ik jou als loopbaancoach te bieden:

“Jarenlang heb ik gewerkt als Service Level Manager bij KPN en KLM en gefaciliteerd in veranderingsprocessen rondom personeel en systemen binnen deze organisaties. Hierna heb ruim 10 jaar gewerkt als Sales Director voor één van de grootste IT- outsourcing bedrijven. Naast mijn Sales verantwoordelijkheid trainde ik nieuwe medewerkers om sneller succesvol te zijn en maakte ik onderdeel uit van de selectieprocedure voor nieuwe Sales medewerkers. Vandaag de dag leer ik jou de skills om het beste uit jezelf of je organisatie te halen, een nieuwe passende uitdaging te vinden, of het plezier in je werk terug te vinden. Als mens ben ik vol energie, zeer gedreven en enthousiasmeer en motiveer ik jou op jouw weg om jouw doel(en) te verwezenlijken”.

Bekijk hier mijn linked-in profiel

Jorine Kuiper