
De paardenbloem: bittergoed voor je spijsvertering, maag en lever

Geen onkruid maar een heilzame bloem voor je gezondheid
De bloeitijd van de paardenbloem begint in het vroege voorjaar. De meest ideale tijd om de paardenbloem te plukken is wanneer de bloem nog in de knop zit. Je kunt de paardenbloem namelijk eten! Zowel de bloemen, de wortels, de stelen en de bladeren hebben een heilzame werking voor je lichaam. De paardenbloem bevordert de productie van de nieren, ruimt blokkades in de gal en lever op, helpt bij het ontgiftingsproces van de lever en wordt effectief bevonden bij tal van aandoeningen. Het bevalt zeer veel mineralen, vitaminen, bitterstoffen, antioxidanten en vetzuren. Vitamine A, B1, B2, B3, C en D, calcium, natrium, kalium, silicium ijzer, mangaan, zwavel, inuline, linoleenzuur, linolzuur, looistoffen

Werking paardenbloem
De paardenbloem is wereldwijd een van de meest veelzijdige geneeskrachtige planten. De plant heft blokkades in het lichaam op. Om die reden wordt een homeopathisch paardenbloem geneesmiddel ingezet om blokkades of verstoppingen in de gal en de lever op te heffen. Hiermee worden ook vaak de mentale blokkades, die hiermee verband staan opgeheven, namelijk woede en haat. De paardenbloem laat levenssappen stromen en brengt hiermee de spijsvertering op gang. Door zijn oppeppende, vernieuwende werking ontbreekt de paardenbloem tegenwoordig in geen enkel dieet of voorjaarskuur, omdat het de werking van de nieren versterkt, het bindweefsel versterkt en oppept en helpt bij de afvoer van gifstoffen.

Onze lever kan de ontgifting niet meer aan
In onze huidige maatschappij krijgen we dagelijks ongelooflijk veel giftstoffen binnen uit ons milieu, onze voeding, datgene wat we op ons smeren, door middel van medicijnen, roken of anderzijds. Het aantal gifstoffen is veel te veel voor onze lever om dagelijks te kunnen verwerken. Hiernaast geven we onze lever te weinig tijd om zijn werk ’s nachts te kunnen doen, omdat we vaak ’s avonds nog een knabbeltje en een borreltje pakken. Wanneer je lever niet voldoende kan ontgiften kan dit op den duur leiden tot chronische (verzuring)klachten. Iets waarmee heel veel mensen tegenwoordig te maken hebben.

Paardenbloemen zijn een mooi ontgiftingsmiddel
Paardenbloemen bevatten bitterstoffen die je spijsverteringssysteem aanzetten om harder te werken. Bitterstoffen zorgen ervoor dat er meer maagsap en gal wordt aangemaakt. Hoe meer gal er geproduceerd wordt hoe beter je lever zijn werk kan doen. En hoe beter je lever werkt hoe meer gifstoffen hij verwerken kan. De vele vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten, die de paardenbloem bevat ondersteunen de lever nog eens extra om zijn belangrijke ontgiftingswerk voor je lichaam te doen.

Paardenbloemen zijn een mooi ontgiftingsmiddel
Paardenbloemen bevatten bitterstoffen die je spijsverteringssysteem aanzetten om harder te werken. Bitterstoffen zorgen ervoor dat er meer maagsap en gal wordt aangemaakt. Hoe meer gal er geproduceerd wordt hoe beter je lever zijn werk kan doen. En hoe beter je lever werkt hoe meer gifstoffen hij verwerken kan. De vele vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten, die de paardenbloem bevat ondersteunen de lever nog eens extra om zijn belangrijke ontgiftingswerk voor je lichaam te doen.

Paardenbloem inzetten bij reumatische aandoeningen
Eén tot twee procent van de Nederlanders heeft in mindere of meerdere mate last van de gewrichten door reuma. Dit houdt in dat de pezen en slijmbeurzen regelmatig ontstoken zijn, waardoor de gewrichten continu pijnlijk zijn. De grote veroorzaker van deze verkrampingen en ontstekingen is een te hoge concentratie aan urinezuur. Reuma is in de volksmond een verzamelnaam voor vele aandoeningen zoals:
- reumatische artritis en artrose;
- jicht en fibromyalgie;
- en vele meer.
Het volgen van een twee jaarlijkse ontgiftingskuur waar paardenbloemthee of een paardenbloemconcentraat deel van uitmaken kan heel veel verlichting geven voor mensen met reumatische aandoeningen.

Andere nuttige toepassingen van paardenbloemthee of paardenbloemconcentraat
- reuma, artrose, fibromyalgie en jicht: het aantal pijngevallen en ernst van de pijn neemt af;
- stofwisselingsproblemen, zoals die voorkomen bij schildklierproblemen;
- galstenen: paardenbloemthee zorgt ervoor dat aanwezige stenen en nieuwe stenen niet worden gevormd;
- nierstenen: door de toenemende afvoer van vocht en afvalstoffen neemt de kans op nierstenen af;
- problemen met de ogen, zoals vermoeide en overspannen ogen;
- vetophoping: de opslag van vetten verloopt meer geleidelijk over het lichaam waardoor plaatselijke vetclusters worden voorkomen;
- spijsverteringsproblemen: het bevordert de gal en maagsap productie en hiermee de spijsvertering;
- ontgifting van de lever: het ondersteunt de lever om zijn ontgiftingswerk beter te kunnen doen;
- bloedarmoede: omdat er veel ijzer en andere mineralen in zit;
- vermoeidheid door verminderde leverfunctie: doordat het het lichaam helpt om te ontgiften en een hoog concentratie heeft aan vitamine en mineralen om het lichaam te versterken;
- osteoporose: door de aanwezige mineralen;
- ouderdomsdiabetes: omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt;
- immuunsysteem versterkend: omdat het antiviraal en antibacterieel werkt;
- onvoldoende melkproductie bij borstvoeding: omdat het zoogvormend werkt;
- waterwratjes, puistjes, steenpuisten en huidontstekingen: de melk werkt antibacterieel, samentrekkend en ontstekingsremmend

Anti Histamine werking van de paardenbloem bij een allergieën
Wanneer je last hebt van een allergie komt er te veel Histamine vrij in je lichaam. Het resultaat van een te veel aan Histamine zorgt voor een irritatie van je slijmvliezen. Het resultaat: een loopneus, tranende en jeukende ogen, huidirritaties, enzovoorts. De Paardenbloem helpt met de afbraak van het overtollige Histaminegehalte in je lichaam, maar het verlaagt ook het histaminegehalte in je lichaam. En laat de Paardenbloem nou ook nog ontstekingsremmend werken, wat weer bijdraagt aan het kalmeren van de allergieklachten.

Toepassing
Je kunt er thee van trekken, siroop, jam of honing van maken, of de bloemen in een verse salade verwerken. Je kunt vele recepten op internet vinden om de verse paardenbloem in te verwerken. Er zijn tal van recepten op internet te vinden waar paardenbloem in verwerkt kan worden.
Zelf vind ik het erg bewerkelijk om paardenbloemen te drogen om thee van te trekken en maak ik er liever geen jam of honing van, omdat het overgrote bestanddeel hiervan suiker is. Ik raad mijn cliënten aan om tijdens de detoxkuren gedroogde, losse thee, vers sap, een tinctuur of homeopathisch geneesmiddel te gebruiken om hun lever te ondersteunen bij het ontgiftingsproces.
Heb je geen tijd of zin om paardenbloemen zelf te verwerken? Koop dan bijvoorbeeld via de natuurvoedingswinkel of internet paardenbloesemsap en neem hier 2-4 weken lang consequent voor iedere maaltijd 1 eetlepel van in.
