Om 12.58 kreeg ik een app van mijn schoonheidsspecialiste. “Ik ben er klaar voor hoor” schreef ze. Oh oh mijn afspraak van 13.00 uur vergeten. Ik spreek direct een berichtje in “ik vlieg nu naar je toe”. Ik vind dit soort dingen altijd erg vervelend, maar ja gelukkig ben ik ook maar een mens die fouten maakt. Sorry zeggen is dan zeker op zijn plaats en dat zij niet meer de volle tijd voor mij heeft zou ik ook heel goed kunnen begrijpen.

Gelukkig woon ik vijf minuten bij haar vandaag. Ik heb alles mee op onderweg en ren vijf minuten later haar salon binnen. “Hier ben ik” roep ik enthousiast. Het valt mij meteen op dat ze een super leuke blauwe jurk aanheeft. “Jeetje dat blauw staat je erg leuk zeg”. Ze wappert wild met haar armen en voordat ik verder nog wat uit kan brengen vertelt zij mij, lichtelijk geïrriteerd, dat ik snel in de stoel moet gaan zitten, omdat zij een strakke planning heeft vandaag.

Als reactie op wat ze zegt voel ik dat ik het heel warm krijg. Ik voel het bloed naar mijn hoofd stijgen, mijn hoofd en mijn armen beginnen te tintelen. Mijn ademhaling zit hoog in mijn borst en mijn hart gaat als een razende tekeer.
Gedachten die naar boven komen zijn: “wie denkt zij wel dat zij is om dit zo tegen mij te zeggen, ik heb mijn excuses toch aangeboden”, dit is de laatste keer dat ik hier kom”, “zo laat ik mij niet behandelen”.

Gelukkig weet ik dat deze gedachten allemaal voortkomen uit oude pijn van vroeger, toen ik nog maar een kind of jong volwassene was.
Op de momenten dat ik mij vroeger gekwetst voelde werd ik heel scherp van tong. Ik vertelde de ander dan haarfijn wat ik van zijn of haar gedrag vond, zonder rekening te houden met de gevoelens van de ander. Voor mij was dit toen de manier om te overleven. Mijn manier om mijzelf te beschermen tegen pijn van buitenaf.

Tegenwoordig weet ik maar al te goed dat niets van wat de ander zegt iets met mij te maken heeft, maar iets zegt over de denkwereld of het gevoel van de ander op dat moment. Gelukkig heb ik ook de vaardigheden geleerd om hier naar te handelen om te zorgen dat de relatie met de ander behouden blijft en mijn pijn afzakt en zelfs helemaal verdwijnt.

Ik ga liggen in de stoel, weliswaar nog steeds met de stoom uit mijn oren. Ik start met mij te concentreren op mijn ademhaling. Ik doe mijn tong tegen mijn gehemelte, zodat ik een lage ademhaling in mijn buik krijg. Ik blijf tegen mijzelf herhalen dat dit gevoel er mag zijn en dat dit hoort bij het gekwetste kind in mij. Ik spreek mijzelf toe dat wat gezegd is door de ander niets met mij te maken heeft. Mensen zeggen dingen omdat ze het druk hebben, slecht geslapen hebben of in het geval van de schoonheidsspecialiste gewoon graag goed werk willen leveren.

Haar manier van reageren komt voort uit perfectionisme en heeft niets met mij als persoon te maken.

Ik laat haar haar werk doen en ondertussen blijf ik doorademen. Mijzelf geruststellend toespreken en af en toe knikken.
Ik voel hoe stukje bij beetje mijn boosheid zakt en binnen 15 minuten ik alweer in staat ben om aan het gesprek deel te nemen door terug te praten. Na 25 minuten ben ik weer helemaal Zen.

Ik stap met een glimlach de deur uit, super trots op mijzelf dat ik tegenwoordig in staat ben om dit soort situaties te herkennen, te accepteren dat het gevoel er is en het zeer helend werkt om mijzelf toe te spreken, dat wat gezegd is niet bij mij hoort.

Jaren geleden kostte het mij zeker een dag om zo’n situatie te herstellen en ging ik misschien wel nooit meer terug.

Gelukkig weet ik tegenwoordig wel beter…..de schoonheidsspecialiste moest eens weten wat zich in mijn lijf heeft voltrokken in de tijd dat ik bij haar in de stoel lag. 

Wil je ook het gedrag van jouw gekwetste kind leren herkennen en in nieuw gedrag kunnen stappen zodat je hiermee je eigen uitkomst creëert en niet blijft hangen in oude patronen?

Als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg.

Stap uit je hoofd terug in je leven

Vind je ons leuk, laat het ons weten, door in onderstaande afbeelding  op “vind ik leuk” te klikken.

Dank je wel voor je bijdrage.

Share This