[addthis tool=”addthis_inline_share_toolbox”]

Met dit plan haal jij je goede voornemens wél!

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Iets later dan anders, maar hoe dan ook heel erg gemeend, wil ik jou een heel happy en gezond 2020 wensen. Wat een mooi getal 2020. Het kan niet anders dan dat een jaar met zo’n mooi getal heel mooie dingen voor ons allen in petto heeft. Maar anders dan het te verwachten, kunnen we ook alvast beginnen om die mooie dingen zelf te creëren!

Durf jij nog goede voornemens te hebben?

Ik ben deze week weer begonnen met werken, na een heerlijke vakantie met mijn gezin in Zuid-Frankrijk. De afgelopen weken heb ik veel mensen gevraagd of ze nog goede voornemens hebben voor het nieuwe jaar. Vaak kreeg ik als antwoord, “Nee hoor ik heb nooit goede voornemens, daar doe ik niet aan”. En daar geloof ik nou helemaal niets van! We hebben allemaal dingen die we graag zouden willen doen of liever niet meer zouden willen doen. Maar het is doodeng om dit te vertellen, want wees eens eerlijk, hoe vaak heb je je zelf al dingen voorgenomen maar ze niet waargemaakt? En dan sta je niet te springen om je goede voornemens aan de grote klok te hangen. Of je houdt jezelf voor dat je ze echt niet hebt, om verdere teleurstellingen voor jezelf te voorkomen.

Hoe lang duurt het bij jou voordat je opgeeft?

Ken je dat je bent enthousiast over iets, bijvoorbeeld om de overtollige kilo’s van de afgelopen jaren eraf te werken of in beweging te komen. Je begint zeer gemotiveerd, maar na een aantal dagen begint die babbelbox in je hoofd al allerlei excuses te verzinnen. Excuses waarom je best wel eens een dagje kunt overslaan, of een dagje minder streng kunt zijn. Een dagje wordt steeds vaker en ja hoor je hebt het weer aan de gang. Je raakt teleurgesteld in jezelf, omdat je het weer laat afweten en binnen no time hang je je goede voornemen aan de wilgen.

Ja, ook ik saboteer mijzelf wanneer ik geen plan heb.

Ik zit niet anders in elkaar dan jij! Ook ik heb de neiging om mijzelf te saboteren. Wat ik uit ervaring weet, is dat ik mijn goede voornemens wel behaal wanneer ik een plan heb. Zonder plan, geen resultaat. Daarom heb ik voor 2020 ook weer een plan voor het behalen van de mooie voornemens die mijn vriend en ik voor 2020 hebben bedacht. En het maken van zo’n plan vinden wij al zo’n mooie, verbindende oefening dat wij hier altijd met veel enthousiasme naar uitkijken.

Zo gun ik jou ook zo dat jij je goede voornemens gaat halen en straks aan het einde van het jaar trots kunt terugkijken op een prachtig jaar. Een jaar waarin je ongelooflijk gegroeid bent, zowel fysiek, mentaal als spiritueel. 

Daarom deel ik onze werkwijze voor het maken van ons plan heel graag met jou, zodat ook jij je voordeel ermee kunt doen. En gooi deze e-mail niet aan de kant voordat je hem helemaal gelezen hebt. Immers je kunt pas oordelen of het wat voor je is wanneer je alle feiten kent toch? En in het slechtste geval heb je er wat aan….

Zit je er klaar voor! Heb je er zin in?  Nou daar gaan we dan!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als eerste kiezen mijn vriend en ik een leuk eetcafé uit om ons plan uit te werken. Heb je geen partner, dan kun je deze oefening natuurlijk ook met je zus, een goede vriendin, je vader, moeder of een collega doen. Wij vinden het namelijk al gezellig als we in een leuke omgeving zitten, waar we na die tijd ook nog lekker kunnen lunchen als afsluiting van de opdracht.

Als voorbereiding nemen we zo’n 20 witte A3 witte vellen mee. Qua grootte zijn deze wel handig maar je kunt natuurlijk ook A4 meenemen of een A4 kladblok. Een blok met vierkante, gekleurde post-it papiertjes en een pen. 

Bepalen van de onderwerpen

We gaan nu samen de lijst met onderwerpen bepalen die we willen behandelen. Ik zal je onze onderwerpen noemen, maar deze kun je natuurlijk helemaal naar eigen wens bepalen. Wij hebben gekozen voor de volgende onderwerpen:

 

 1. Persoonlijke bucket-list (bijvoorbeeld op zangles)
 2. Persoonlijke fuck it-list (bijvoorbeeld telefoongebruik tijdens het eten)
 3. Woning (bijvoorbeeld eethoek veranderen)
 4. Aanschaf materialen (bijvoorbeeld nieuwe wasmachine aanschaffen)
 5. Onze relatie (bijvoorbeeld regelmatig lieve attenties, echt luisteren, etc)
 6. Opvoeding (bijvoorbeeld goede voorbeeld geven (gedrag, voeding)
 7. Relatie met onze zoon (hoe wil je nog meer in contact komen)
 8. Mentale doelen ((bijvoorbeeld sneller beslissingen nemen)
 9. Beweging (bijvoorbeeld trainen voor een halve marathon)
 10. Voeding (bijvoorbeeld een detox kuur, of elke dag 400 gram groente eten)
 11. Vakantie/vrije tijd (bijvoorbeeld 4 weken vakantie buiten Europa)
 12. Sociale contacten (Nieuwe mensen leren kennen)
 13. Werk (bijvoorbeeld overstappen naar een nieuwe, uitdagende baan dicht bij huis)
 14. Financiën (bijvoorbeeld alle contracten nalopen om besparingen te realiseren)

Bepalen van de doelen die we willen halen

Elk onderwerp schrijven we bovenaan het lege A3 of A4 vel en dan kunnen we aan de slag.

We beginnen bij het eerste onderwerp. We kiezen ieder een andere kleur memoblaadjes en mogen per onderwerp maximaal 5 doelen opschrijven die we willen waarmaken.

Pas wanneer we beiden klaar zijn, noemen we ieder om de beurt een doel op wat we hebben opgeschreven en plakken het doel dan op het witte vel. Sommige doelen zullen met elkaar overeenkomen of hetzelfde zijn en andere doelen zijn echt individueel. Het leuke is wanneer je dit met iemand samendoet dat je de ander hoort in wat hij of zij belangrijk vindt en dat de ander oprechte interesse heeft in datgene wat voor jouw belangrijk is. Dit kan nog wel eens voor leuke verrassingen zorgen. Hoe leuk is het om dingen te horen van de ander die je niet had verwacht, of zelf niet had kunnen bedenken. Regelmatig komen wij erachter dat we het doel van de ander ook wel graag zelf zouden willen behalen. En hoe  mooi is het dan dat je dit samen kunt doen.

Per onderwerp krijg je dus maximaal 10 memo’s op een wit vel papier, met bovenaan het onderwerp geschreven. De doelen die overeenkomen plakken wij altijd op elkaar. En aan de kleur en natuurlijk het handschrift zie je heel snel van wie de andere doelen zijn.

Verwerken van onze voornemens in Trello

Van hard werken krijg je trek. Dus voor we verder gaan gaan we eerst even lekker lunchen. Ook nuttig om de oefening even lekker te laten bezinken. Na de lunch pakken we onze spullen in en duiken thuis achter de computer. Ieder met onze eigen laptop. Nu gaan we al onze goede voornemens in Trello zetten. Wij gebruiken het programma Trello om onze doelen te plannen. Het werkt super eenvoudig en is heel gemakkelijk zowel op de computer als via de telefoon te bedienen. 

Hoe gaat Trello in zijn werk. Je gaat naar www.trello.com en maakt beiden een account aan. Eén van beiden maakt een bord aan in Trello. Je noemt dit bord bijvoorbeeld “goede voornemens 2020” en deelt het bord met de ander door de ander per e-mail uit te nodigen. Nu kun je gezamenlijk acties uitvoeren. Wanneer één van beiden een nieuwe actie uitvoert, ziet de ander deze direct verschijnen.

Je start nu gezamenlijk met het aanmaken van lijsten. De namen van de lijsten komen overeen met de verschillende onderwerpen die je samen hebt behandeld. Onder de lijsten maak je kaarten aan. En die kaarten staan voor alle doelen die je samen hebt opgesteld per onderwerp. Wanneer het een doel van mij is zet ik er mijn initialen voor en wanneer het een doel is van mijn vriend zet ik er zijn initialen voor. Zijn er doelen die hetzelfde zijn dan maken we er hier uiteraard maar één doel van aan. We zetten er dan geen initialen voor. Samen werken we alle vellen af en zetten alle onderwerpen en doelen in Trello. En dan kan het feest beginnen.

De uitvoering van onze voornemens kan nu echt beginnen!

We kunnen nu echt met het uitvoeren van onze goede voornemens beginnen en de acties die we hebben uitgevoerd in Trello verwerken. Je kunt namelijk in elke kaart informatie kwijt. Je kunt er acties aan hangen, een vervaldatum, kleuren, prioriteiten, bijlages, enzovoorts. Alles om jou te helpen je doelen te halen. En wat nu zo leuk is je stimuleert elkaar. Het is hetzelfde gevoel wanneer je samen een spelletje op de computer doet en de score van de ander iedere keer wilt verbeteren. Het is toch ook veel leuker om samen met iemand anders te gaan sporten dan alleen? Nou hetzelfde werkt het dus met het afwerken van je acties om je doelen te behalen. Je stimuleert elkaar enorm. Voor je het weet heb je samen met je partner, een vriendin of een groep vrienden de mooiste doelen waargemaakt. En wie wordt daar nou niet blij van. Ik wel in ieder geval!

Waarom vind ik dit zelf zo'n gave oefening?

Ik vind deze oefening zo bijzonder en waardevol omdat het een heel helder inzicht geeft voor mijzelf wat ik belangrijk vind, maar ook wat mijn partner belangrijk vindt en wat wij samen belangrijk vinden. Wij voelen ons beiden ook echt gehoord door elkaar en komen samen op prachtige, verbindende doelen waar we allebei heel blij van worden. En het leuke is, omdat we het samen doen dat we elkaar scherp houden en super bewust bezig zijn met het behalen van onze doelen. Zo zijn er bij ons de eerste week alweer zulke mooie dingen gebeurd en zijn we 2020 alweer zo liefdevol naar elkaar en met elkaar gestart. En dat gun ik jou ook voor 2020.

Deel jouw ervaring met deze oefening met mij

Wanneer je geïnspireerd bent geraakt door deze oefening zou ik heel erg leuk vinden als je dit via de mail of onder dit blog met mij zou willen delen. Ook hoor ik graag van je terug hoe je het maken van de opdracht hebt ervaren, wanneer je hem hebt uitgevoerd. Je kunt mij mailen via info@happyhealthacademy.nl  

Is jouw voornemen een blijvend gezond gewicht behalen?

Ben je voornemens om in dit nieuwe jaar jouw overtollige kilo’s kwijt te raken en ben je er klaar mee om in sprookjes van diëten, trilapparaten, warmtecabines, shakes, vet bevriezen of andere afslankmethodes te geloven? Dan help ik jou naar een blijvend gezond gewicht, zonder dieet. Maar alleen als je bereid bent om de oorzaak van je overgewicht aan te pakken. Heb je al een gezond gewicht, maar ken je iemand anders die wel wat hulp zou kunnen gebruiken om een blijvend gezond gewicht te behalen? Stuur deze mail dan gerust door. Degene zal je hier dankbaar voor zijn. Klik hier als je in 2020 een blijvend gezond gewicht wilt behalen. Dit programma kan overigens ook op maat gemaakt worden voor het afzweren van andere verslavingen, zoals bijvoorbeeld het drinken van te veel alcohol of het stoppen met roken.

 

Inschrijven voor Happy Health News

Wanneer mijn blog je inspireert en je vaker dit soort persoonlijke anekdotes opgestuurd wilt krijgen om er iets van te kunnen leren, schrijf je dan in op het Happy Health News. Dan ontvang je maximaal 1 maal in de twee weken een e-mail van mij met een inspirerend verhaal.

[addthis tool=”addthis_inline_share_toolbox”]

Jorine Is zowel coach als therapeut. Daarom kun je bij haar terecht voor zowel lichamelijke, mentale als hormonale klachten. Jorine coacht, traint en behandelt mensen met stress en stress gerelateerde klachten zoals: angst(en), overgewicht,  chronische stress en burn-out, spijsverteringsklachten, klachten rondom de overgang, rug, schouder en nekklachten, voedingsintoleranties, hooikoorts, ongecontroleerde emoties en verslavingen. Ook geeft zij Mindfulness trainingen en trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.