Mindfulness oefening: in 3 stappen je uitstelgedrag overwinnen

Met deze Mindfulness oefening word je je bewust van je uitstelgedrag. De oefening maakt je bewust van het verlangen om dingen uit te stellen en leert je in drie stappen wat je eraan kunt doen om uitstellen te voorkomen.

We stellen activiteiten uit

We kunnen allemaal legio activiteiten bedenken die we uitstellen, zoals telefoontjes plegen naar potentiele klanten, het maken van een brief voor de belastingdienst of een instantie, een sollicitatiebrief schrijven, of het voeren van een gesprek met iemand over iets wat je graag zou willen veranderen.

We lappen goede voornemens aan onze laars

Hoe vaak stellen we uit dat we eigenlijk willen stoppen met roken, alcohol willen minderen, gewicht willen verliezen, een andere baan willen zoeken, enzovoorts. Onze mind verzint iedere keer weer nieuwe redenen om het niet te doen en uit te stellen. Het komt nooit uit, er komt altijd wat tussen of we zijn vandaag te moe.

Wat stel jij allemaal uit op een dag

Een client vertelde mij, na het doen van deze oefening, dat hij erachter kwam dat hij de hele dag van alles uitstelde. Het begon al in de ochtend met het uit bed komen. Na 4 keer snoozen stapte hij pas zijn bed uit. De rest van de dag merkte hij dat hij de badkamer niet achter zich opruimde. De ontbijt spullen liet staan. Te laat op zijn werk aankwam. Allerlei telefoontjes niet had gepleegd, aan het einde van de dag. In de avond de cross fit afzegde. Zijn kleding niet opruimde bij het uitkleden en te laat in zijn bed lag. Pfffff hij zuchtte ervan toen hij het oplas. “Niet te geloven toch zei hij”.

Reden waarom we uitstelgedrag vertonen

Veel mensen kiezen voor datgene wat direct plezier oplevert en weinig tot geen inspanning kost, zoals bijvoorbeeld uiteten gaan in plaats van een sollicitatiebrief schrijven. Andere mensen stellen het afronden van een activiteit of een beslissing uit omdat ze het te perfect willen doen. Hun interne criticus blijft maar verbeteren en aanpassen en zo komt de activiteit nooit af. En heel veel mensen stellen activiteiten uit omdat ze bang zijn om te falen.

Uitstelgedrag leidt altijd tot lijden

Uitstelgedrag is het uitstellen van taken die je eigenlijk wil of moet doen en waarvan je eigenlijk al weet dat je uitstelgedrag alleen maar tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Het helpt je dus bij lange na niet. Het helpt je alleen maar van de wal in de sloot. Dit is waarom uitstelgedrag geen enkele zin heeft en alleen maar tot problemen leidt, lui maakt en energie vreet. We worden namelijk, op enig moment altijd weer met ons uitstelgedrag geconfronteerd. Uitstellen leidt uiteindelijk altijd tot lijden.

Mindfulness oefening om uitstelgedrag te overwinnen

Deze Mindfulness oefening gaat je helpen met de bewustwording die nodig is om uitstelgedrag te overwinnen. Bewustwording van gedachten en gedrag zorgt ervoor dat je andere keuzes kunt gaan maken. Je haalt jezelf van de automatische piloot af. Deze oefening maakt je ook bewust van datgene wat jij echt belangrijk vindt in je leven en niet wilt uitstellen om te voorkomen dat het straks te laat is.

Stap 1: Word je bewust van je uitstelgedrag

Noteer een hele dag voor jezelf in een boekje welke activiteiten jij uitstelt. Noteer alles zelfs wanneer je een propje papier naast de prullenbak gooit en niet opraapt. Je je bed niet opmaakt, of net zo lang wacht met tanken, totdat de tank van je auto helemaal leeg is.

Geheugensteuntje

hang briefjes op met “uitstelgedrag” op belangrijke plekken waar uitstelgedrag aan de orde zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld op je telefoon, op je computer of laptop, bij de post, de kast van de stofzuiger, enzovoorts. Hang ook briefjes op bij de objecten waar je naar toe gaat wanneer je uitstelgedrag vertoont. Bijvoorbeeld bij de televisie, de kast waar je koek, chips en snoep hebt opgeborgen of de koelkast.

Stap 2: welke sabotage gedachten verzint de babbelbox in je hoofd?

De babbelbox in je hoofd verzint allerlei excuses voor je om taken of goede voornemens te saboteren. Hij houdt je liever passief en lui. Hij wil je beschermen tegen alles wat nieuw is, moeite kost of spannend is. Word je bewust van alle sabotage gedachten die hij aanvoert en noteer ze, zodat je hier een volgende keer op bedacht bent.

Stap 3: neem totale verantwoordelijke voor je gedrag

En hiermee bedoel ik totale verantwoordelijkheid nemen voor alles. Zowel voor de troep die we achterlaten of de mentale beslissingen die we uitstellen. Wanneer je de kleinste dingen uitstelt zoals het opruimen van de ontbijtboel, stel je hoogstwaarschijnlijk ook de dingen in je leven uit die echt belangrijk voor je zijn. Daarom is het belangrijk dat je verantwoordelijkheid neemt voor alle taken die uitgevoerd moeten worden. Want wie de kleine taken niet serieus neemt zal ook de discipline, moeite en energie niet op kunnen brengen voor de activiteiten die er echt toe doen in je leven zoals bijvoorbeeld tijd besteden aan je kinderen, mindfulness beoefenen, meditatie, sporten, een wereldreis maken, enzovoorts.

Stel vanaf nu niets meer uit!

Onthoudt dit: Als je nog maar een maand te leven had, wat zou dan het belangrijkste zijn wat je nog zou willen doen of zeggen? Stel vanaf nu niets meer uit wat belangrijk voor je is.

Mindfulness helpt

Mindfulness training verlaagd stress en helpt jou beter om te kunnen gaan met gebeurtenissen op je werk, je relatie, je familie of anderszijds. Mindfulness zorgt ervoor dat je niet meer zo wordt meegesleurd door je emoties of hier uren en dagen in kunt blijven hangen. Mindfulness helpt je meer te leven in het hier en nu. Het leert je datgene waar te nemen wat er is, zonder oordeel en zonder er direct iets aan te hoeven veranderen. Als Mindfulness trainer leer ik jou anders naar situaties te kijken, zodat je er anders mee om kunt gaan en ze je niet langer uit balans brengen. 

Jorine Is zowel coach als therapeut. Daarom kun je bij haar terecht voor zowel lichamelijke, mentale als hormonale klachten. Jorine coacht, traint en behandelt mensen met stress en stress gerelateerde klachten zoals: angst(en), overgewicht,  chronische stress en burn-out, spijsverteringsklachten, klachten rondom de overgang, rug, schouder en nekklachten, voedingsintoleranties, hooikoorts, ongecontroleerde emoties en verslavingen. Ook geeft zij Mindfulness trainingen en trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.