Volwaardige vleesvervangers

Bonen en peulvruchten zijn een van de meest ondergewaardeerde voedingsbronnen op aarde. Ze zijn een uitstekende bron van vezels, eiwitten, B-vitaminen en veel andere belangrijke vitaminen en mineralen. Er zijn veel onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat ze de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen, de cholesterolwaarden kunnen verbeteren en gunstig zijn voor de darmen, omdat ze het aantal gezonde darmbacteriën kunnen verhogen. Ze zijn een uitstekende vleesvervanger voor wie eens een dagje geen vlees wil eten of een vegetarisch of veganistisch dieet volgt. Je kunt ze in soepen, salades of in ovengerechten verwerken.

Peulvruchten zijn duurzaam, eiwitrijk, lekker en goedkoop.

Twee belangrijke tips voor het koken met peulvruchten:

1) In peulvruchten zit de natuurlijke gifstof Lectine. Deze maak je onschadelijk door gedroogde peulvruchten een nacht in gekookt water te laten weken en minimaal tien minuten te laten koken. 

2) Het is altijd raadzaam om peulvruchten altijd te combineren met granen, omdat dit het eiwitgehalte volwaardig maakt. Er zijn 20 verschillende soorten aminozuren (eiwitten), waarvan je er 8 via je voeding binnen moet krijgen en het liefst allemaal tegelijkertijd. In granen ontbreekt het aminozuur Lysine en in peulvruchten het aminozuur Methionine. Door peulvruchten en granen te combineren krijg je alle benodigde aminozuren binnen. Dit mogen uiteraard ook granen zijn waar geen gluten in zitten als haver zonder gluten.

Nu je weet hoe gezond peulvruchten zijn wil je natuurlijk direct een recept uitproberen. Om je wat op weg te helpen hier alvast een heerlijk recept voor een overheerlijke bonenburger.

https://veganchallenge.nl/zelf-bruine-bonen-burgers-maken-makkie/

Laten jullie mij weten wat je ervan vindt?

Een andere leuke tip die ik van iemand kreeg was voor een kikkererwten snack.

“Kikkererwten roosteren in de oven”

http://www.degroenemeisjes.nl/recept-geroosterde-kikkererwten/

Onderstaand nog een aantal suggesties van bijzonder gezonde peulvruchten. Zoek er lekkere recepten bij op internet en doe er je voordeel mee.

Eetsmakelijk

Jorine

1. Kikkererwten
Kikkererwten zijn een goede bron van vezels en foliumzuur en zijn caloriearm. Ze kunnen de bloedsuikerspiegel en het cholesterol verlagen en goed zijn voor de darmen.

2. Linzen
Linzen zijn een goede bron van plantaardige eiwitten en kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen in vergelijking met andere koolhydraatrijke voeding.

3. Erwten
Erwten zijn een goede bron van vezels en eiwitten die de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie kunnen ondersteunen. Erwtenvezels en eiwitten bevorderen eveneens de darmgezondheid.

4. Kidneybonen
Kidneybonen bevatten hoge doses vezels en kunnen de bloedsuikerpiek na de maaltijd helpen verlagen.

5. Zwarte bonen
Zwarte bonen kunnen op effectieve wijze de bloedsuikerpiek verlagen na de maaltijd in vergelijking met andere koolhydraatrijke voeding zoals rijst en brood.

6. Sojabonen
Sojabonen en de antioxidanten die ze bevatten kunnen het risico op bepaalde vormen van kanker verlagen, de risicofactoren voor hartziekte verminderen en het verlies van de botdichtheid tegengaan. Temeh en Tahoe worden van sojabonen gemaakt.

7. Kievitsbonen
Kievitsbonen kunnen het cholesterol en de bloedsuikerspiegel helpen verlagen en de darmen gezond houden. Ze kunnen als geheel of gepureerd worden gegeten.

Witte bonen bevatten veel vezels en kunnen de risicofactoren voor het metabool syndroom verminderen. Ook zitten er verschillende belangrijke mineralen in.

9. Pinda’s
Pinda’s zijn eigenlijk peulvruchten. Ze bevatten veel gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren en kunnen gunstig zijn voor het hart. Misschien wat vaker pindakaas op brood (en dan natuurlijk alleen de pindakaas waar een mooi natuurlijk vetlaagje van onverzadigde vetzuren op ligt)

Share This