fbpx

Mindfulness is….

…..bewust eens geen nieuws volgen

Ik ben maar eens opgehouden om het nieuws te lezen. Ik voel mij sindsdien een stuk veiliger….

Bij mij thuis vroeger en op mijn werk werd er altijd gezegd dat het belangrijk was om het nieuws te volgen. Op de hoogte te zijn van de dingen die er in de wereld gebeuren. Jaren geleden realiseerde ik mij pas dat er angst(en) ten grondslag liggen aan het feit dat mensen dit zeggen. Bijvoorbeeld de angst om veroordeeld te worden door anderen, wanneer je niet in staat bent om aan het gesprek deel te nemen. Omdat je het nieuws niet hebt gevolgd.
Dit werd dan ook mijn angst en daarom keek ik het nieuws.

Maar wat levert het nieuws ons eigenlijk op?

Er worden vrijwel alleen ellendige gebeurtenissen in de krant beschreven. Wanneer er geen ellende is, is het geen nieuws, want dan lezen we het niet. Nieuws wordt geschreven vanuit de politieke overtuiging van de journalist, dus het nieuws is nooit objectief maar altijd gekleurd. En het nieuws is elke dag hetzelfde, er veranderd namelijk niets in de wereld. Bovenal maakt het nieuws mensen boos, verdrietig en bang.

Ik heb tal van mensen in de praktijk die de meest uiteenlopende angsten hebben. Ondanks het feit dat zij deze angsten hebben, blijven zij zichzelf voeden met nieuws over dodelijke ziekten, terreurdaden en natuurrampen. Ze durven niet meer naar gelegenheden waar veel mensen komen. Ze slaan de landen buiten Europa over als vakantieland en zijn bij ieder pijntje in hun lijf bang dat ze ernstig ziek zouden kunnen zijn.

Mindful kiezen waar ik mijn aandacht op wil richten

Ikzelf ben al jaren gestopt met het lezen van de krant en het kijken van het nieuws. Het levert mij heel veel rust op. Ik werd er zelf namelijk regelmatig heel boos van. Boos vanuit een onmachtig gevoel, omdat ik niets aan al die vervelende gebeurtenissen in de wereld kon veranderen. 

Ik heb niet meer de focus op de gebeurtenissen in de wereld, waar ik niets aan kan veranderen. Wel heb is de focus op mijn eigen gedachten, gevoel en gedrag, die ik wel kan beïnvloeden. En wanneer ik de wereld wil veranderen zal ik toch eerst zelf moeten beginnen. Het voelt heel fijn om daadwerkelijk bij mijzelf een verschil te kunnen maken. Bijvoorbeeld door te leren leven zonder oordeel over mijzelf of de mensen om mij heen. Mijzelf en de mensen om mij heen te kunnen accepteren zoals ze zijn en vanuit liefde te handelen. Te helpen bij het opruimen van zwerfvuil in de wijk en andere vrijwilligers projecten.

Mindfulness Oefening

Noteer voor jezelf wat het volgen van het nieuws op dit moment oplevert in positieve en negatieve zin. Bewaar je notities zodat je deze na 30 dagen terug kunt lezen.

Stop voor 30 dagen met het volgen van het nieuws. Geen journaal kijken, geen krant lezen en geen gesprekken voeren over datgene wat er in het nieuws is gebeurd. Concentreer je deze 30 dagen op jezelf en datgene wat je zelf zou kunnen bijdragen aan een betere wereld.

Noteer na deze 30 dagen wat de oefening je opgeleverd heeft.

Bepaal voor jezelf of het je meer oplevert om het nieuws te volgen of om het te laten voor wat het is. Wanneer je keuze zal zijn om het nieuws voortaan te laten voor wat het is, voel dan voor jezelf of je je hier helemaal comfortabel bij voelt mochten anderen hiernaar vragen. Mocht dit nog niet helemaal het geval zijn bedenk dan van tevoren wat je hierover tegen anderen wilt zeggen. Het helpt altijd om hier gewoon eerlijk over te zijn. Gewoon aan te geven dat je een experiment hebt gedaan. Wat het nieuws eerder met je deed en hoe je je nu voelt nu je het nieuws niet meer volgt. Wanneer je besluit om het nieuws toch te blijven volgen, is dit natuurlijk ook helemaal ok. Welke beslissing je na het doen van deze oefening ook neemt, het zal in ieder geval een bewuste keuze zijn en niet langer een automatische handeling.

Stuur ook een mooie mindfulness oefening in. Je kunt deze sturen naar info@happyhealthacademy.nl 
En Wie weet publiceer ik hem

 

Jorine coacht, traint en behandelt vrouwen met stress en stress gerelateerde klachten. Wekelijks deelt Jorine een nieuwe Mindfulness is….. oefening met haar lezers.  Een opdracht waarin je je meer bewust wordt van je eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder onmiddellijk over te gaan op automatische actie of reactie. Deze oefeningen helpen je in jouw proces om los te komen van datgene wat je niet meer wilt en niet meer functioneel voor je is. Wil je ook iedere week een Mindfulness is….oefening ontvangen? Schrijf je dan in voor Mindfulness News.