Mindfulness oefening: bewust eens geen nieuws volgen

Met deze Mindfulness oefening word je je bewust van de reden waarom je het nieuws volgt en wat het je oplevert. Je kunt na het doen van deze oefening een bewuste keuze maken of je het volgen van het nieuws wilt voortzetten of dat het je meer oplevert om het volgen van het nieuws los te laten.

Wat levert nieuws ons op?

Er worden vrijwel alleen ellendige gebeurtenissen in de krant beschreven. Wanneer er geen ellende is, is er namelijk geen nieuws. Want goed nieuws lezen of kijken we niet. Nieuws wordt altijd geschreven vanuit de persoonlijke overtuiging van de journalist. Het nieuws is dus altijd gekleurd. Bovendien wordt er ongelooflijk veel fake news gepubliceerd om de mening van mensen over een bepaald onderwerp te beinvloeden, omdat dit voor fabrikanten beter uitkomt. 

Nieuws maakt mensen verdrietig, boos en angstig

Ik heb tal van mensen in de praktijk die de meest uiteenlopende angsten hebben. Ondanks het feit dat zij deze angsten hebben, blijven zij zichzelf voeden met nieuws over dodelijke ziekten, terreurdaden en natuurrampen. Ze durven niet meer naar gelegenheden waar veel mensen komen. Ze slaan de landen buiten Europa over als vakantieland en zijn bij ieder pijntje in hun lijf bang dat ze ernstig ziek zouden kunnen zijn. 

Mindful kiezen waar je je aandacht op wilt richten

Ikzelf ben al jaren gestopt met het lezen van de krant en het kijken van het nieuws. Het levert mij heel veel rust op. Ik werd er zelf namelijk regelmatig heel verdrietig en boos van. Boos vanuit een onmachtig gevoel, omdat ik niets aan al die vervelende gebeurtenissen in de wereld kon veranderen. En bijna niemand durft tegenwoordig meer op te komen voor zijn medemens wanneer iemand iets doet wat niet door de beugel kan. Puur omdat we niet anders horen in het nieuws dat de kans dan groot is dat je zelf gevaar loopt. Het nieuws verspreid zich als een lopend vuurtje onder de mensen en hiermee maken we elkaar bang. 

Bewustwording van de directe wereld om mij heen

Ik heb niet meer de focus op de gebeurtenissen in de wereld, waar ik niets aan kan veranderen. Wel heb is de focus op mijn eigen gedachten, gevoel en gedrag, die ik wel kan beïnvloeden. En wanneer ik de wereld wil veranderen zal ik toch eerst zelf moeten beginnen. Het voelt heel fijn om daadwerkelijk bij mijzelf een verschil te kunnen maken. Bijvoorbeeld door te leren leven zonder oordeel over mijzelf of de mensen om mij heen. Mijzelf en de mensen om mij heen te kunnen accepteren zoals ze zijn en vanuit liefde te handelen. Te helpen bij het opruimen van zwerfvuil in de wijk en andere vrijwilligers projecten.

Uitstelgedrag leidt altijd tot lijden

Uitstelgedrag is het uitstellen van taken die je eigenlijk wil of moet doen en waarvan je eigenlijk al weet dat je uitstelgedrag alleen maar tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Het helpt je dus bij lange na niet. Het helpt je alleen maar van de wal in de sloot. Dit is waarom uitstelgedrag geen enkele zin heeft en alleen maar tot problemen leidt, lui maakt en energie vreet. We worden namelijk, op enig moment altijd weer met ons uitstelgedrag geconfronteerd. Uitstellen leidt uiteindelijk altijd tot lijden.

Mindfulness oefening: bewust geen nieuws volgen

Noteer voor jezelf wat het volgen van het nieuws jou op dit moment oplevert in positieve en negatieve zin. Bewaar je notities zodat je deze na 30 dagen terug kunt lezen.

Stop voor 30 dagen met het volgen van het nieuws. Geen journaal kijken, geen krant lezen en geen gesprekken voeren over datgene wat er in het nieuws is gebeurd.  Noteer wat het met je doet wanneer je jezelf niet meer voedt met slecht nieuws berichten uit het nieuws. Hoe ervaar je het wanneer je geen boodschapper meer bent van slecht nieuws aan anderen. 

Concentreer je deze 30 dagen op jezelf en datgene wat je zelf zou kunnen bijdragen aan een betere wereld. Bedenk wat voor leuke berichten je elke dag met anderen kunt delen om meer positviteit en liefde de wereld in te brengen.

Geheugensteuntje

Zet automatische berichten op je telefoon en e-mail uit die betrekking hebben op het nieuws. Zet de papieren krant tijdelijk on hold en plak een briefje op je televisie dat je 30 dagen geen nieuws wilt volgen. Zet een kruisje op je hand die je eraan herinnert dat je niet deelneemt aan gesprekken die over het nieuws gaan. Breng het gesprek zelf op een ander onderwerp of loop even weg.

Wat heeft de oefening 30 dagen geen nieuw kijken je opgelevert?

Bepaal voor jezelf of het je meer oplevert om het nieuws te volgen of om het te laten voor wat het is. Wanneer je keuze zal zijn om het nieuws voortaan te laten voor wat het is, voel dan voor jezelf of je je hier helemaal comfortabel bij voelt mochten anderen hiernaar vragen. Mocht dit nog niet helemaal het geval zijn bedenk dan van tevoren wat je hierover tegen anderen wilt zeggen. Het helpt altijd om hier gewoon eerlijk over te zijn. Gewoon aan te geven dat je een experiment hebt gedaan. Wat het nieuws eerder met je deed en hoe je je nu voelt nu je het nieuws niet meer volgt. Wanneer je besluit om het nieuws toch te blijven volgen, is dit natuurlijk ook helemaal ok. Welke beslissing je na het doen van deze oefening ook neemt, het zal in ieder geval een bewuste keuze zijn en niet langer een automatische handeling.

Mindfulness helpt

Mindfulness training verlaagd stress en helpt jou beter om te kunnen gaan met gebeurtenissen op je werk, je relatie, je familie of anderszijds. Mindfulness zorgt ervoor dat je niet meer zo wordt meegesleurd door je emoties of hier uren en dagen in kunt blijven hangen. Mindfulness helpt je meer te leven in het hier en nu. Het leert je datgene waar te nemen wat er is, zonder oordeel en zonder er direct iets aan te hoeven veranderen. Als Mindfulness trainer leer ik jou anders naar situaties te kijken, zodat je er anders mee om kunt gaan en ze je niet langer uit balans brengen.

Ken je iemand voor wie deze oefening ook interessant is deel hem dan

Jorine Is zowel coach als therapeut. Daarom kun je bij haar terecht voor zowel lichamelijke, mentale als hormonale klachten. Jorine coacht, traint en behandelt mensen met stress en stress gerelateerde klachten zoals: angst(en), overgewicht,  chronische stress en burn-out, spijsverteringsklachten, klachten rondom de overgang, rug, schouder en nekklachten, voedingsintoleranties, hooikoorts, ongecontroleerde emoties en verslavingen. Ook geeft zij Mindfulness trainingen en trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.