Mindfulness oefening: doorbreken van zelfsabotage in 4 stappen
Dat we onszelf continu saboteren is voor iedereen duidelijk, maar waarom werken we onszelf zo tegen? Juist in de dingen die we graag voor onszelf willen bereiken?
Wanneer we dingen niet doen die we zeggen te willen doen noemen we dit incongruentie. Om blijvend gewicht te verliezen is het belangrijk om je bewust te worden van de wijze waarop je jezelf saboteert. Bewustwording zal jou helpen om zelfsabotage te doorbreken en het voor jouw gezonde gewicht te kunnen behalen.

Met Zelfsabotage werk je jezelf tegen
We nemen ons voor om een doel te halen of iets te gaan doen, maar vervolgens werken we onszelf zodanig tegen dat het ons niet lukt. Dit proces van tegenwerken gebeurt vrijwel altijd volledige onbewust. Het zijn blinde vlekken voor onszelf en de reden van het feit dat we vaak anderen de schuld geven van het feit dat we niet doen wat we zeggen of vroegtijdig onze doelen opgeven.
Zelfsabotage is volkomen menselijk
Iedereen doet het. Het nemen van beslissingen of het nemen van acties, die we lastig vinden is onze favoriete bezigheid. Bijvoorbeeld een (telefoon)gesprek voeren over een lastig onderwerp. Ook kennen we de nieuwjaar voornemens van duizenden mensen om te gaan stoppen met roken, te gaan afvallen of te stoppen met alcohol drinken. Ze beginnen enthousiast maar binnen no time lijkt het goede voornemen te zijn vergeten.
Tegenwoordig merk ik dat het gemakkelijker is voor mensen is om juist te zeggen dat ze geen goede voornemens hebben. Het is niet zo dat deze mensen niet iets zouden willen veranderen, maar ze hebben het al zo vaak geprobeerd zonder erin te slagen dat ze er bij voorbaat geen vertrouwen meer in hebben. Jammer natuurlijk want het is juist heel goed mogelijk om deze Zelfsabotage te doorbreken, zodat je je gewenste resultaat wel behaalt. Wat je hiervoor nodig hebt is inzicht in je eigen sabotage gedachten en gedrag en de bereidheid om hier eerlijk naar te willen kijken.
Dieren kunnen zichzelf niet voor de gek houden
Dieren kennen geen zelfsabotage. Wanneer zij honger hebben en een prooi zien dan is er niet een stemmetje in hun hoofd wat zegt: “zou je dat nou wel doen”, “kun je het niet beter morgen doen, want vandaag is het niet zo’n lekker weer”, enzovoorts. Nee ze gaan direct op hun doel af. Dit kost hun veel minder energie dan wanneer zij, zoals wij mensen, eerst allerlei interne dialogen in hun hoofd zouden afspelen voordat ze een actie of een beslissing zouden nemen.
Zelfsabotage lijkt aangeleerd te zijn
Kleine kinderen lijken dit gedrag namelijk niet te kennen. Wanneer zij iets in hun hoofd hebben dan willen ze dit ook. Dan willen ze het niet morgen, niet over een uur maar NU. Ze blijven net zolang volhouden totdat ze het krijgen en bedenken allerlei creatieve manieren om het te krijgen. Wanneer het ze niet lukt blijven ze het proberen. Wanneer ze vallen staan ze weer op en zijn niet bang om te falen of fouten te maken.
Inzicht in blinde vlekken
- Afspraken niet nakomen
- Gesprekken uitstellen
- Afspraken vergeten
- Te laat komen op belangrijke afspraken
- Jojo diëten
- Vet bevriezen om blijvend kilo’s te verliezen
- Programma op een trilapparaat om kilo’s te verliezen
- Fillers of botox om je zelfverzekerder te voelen
- Cosmetische chirurgie om je zelfverzekerder te voelen
- Alcohol drinken om je zorgen te vergeten
- Beloften vergeten
- Medicijnen vergeten in te nemen
- Alles op het laatste moment doen
- Doktersadvies niet opvolgen
- Uit angst relaties vermijden
- Verschillende echtscheidingen
- Structureel overwerken
- Plannen maken en ze niet uitvoeren
- Anders…..
zelfsabotage komt veel voor bij
- Stoppen met roken
- Sporten
- Schulden betalen
- Opruimen van lang bewaarde spullen
- Schrijven van boeken
- Afslanken
- Stoppen met verslavingen
Onze babbelbox op volle toeren
Hieronder volgt een voorbeeld van hoe het er in je hoofd aan toe zou kunnen gaan.
Je hebt net een midweek met de familie gepland en bedenkt dat je familie je dan in een badpak zal gaan zien. Je krijgt het direct benauwd aangezien je vindt dat je minstens 15 kilo te zwaar bent.
- Het eerste wat je bedenkt is dat je nu echt wil gaan afvallen
- De tweede gedachte die er in je hoofd opkomt is wat je partner er wel niet van zal vinden dat je zo zwaar bent. Je had al een tijdje het idee dat hij je niet echt meer complimenten maakte.
- Wanneer je een jurk aantrekt voor een verjaardag waar je die middag naar toegaat bedenk je je dat je die jurk niet meer aankunt, omdat de jurk je veel dikker maakt dan je al bent.
- De gedachte die daarop volgt is dat je geen geld hebt om tussentijds nieuwe kleren te gaan komen en dat het afvallen dus wel snel zal moeten plaatsvinden.
- Je weet dat je meer zou moeten gaan bewegen om snel af te vallen maar het is buiten koud en nat dus daar heb je eigenlijk helemaal geen zin in.
- Je begint je ineens moedeloos, slap en licht in je hoofd te voelen en besluit de taart in de koelkast op te maken, zodat je morgen echt met je dieet kunt beginnen.
- Terwijl je de taart zit te eten bedenk je dat je partner en jij al maanden geen seks meer hebben en het dus eigenlijk helemaal niet uitmaakt hoe je eruitziet. Bovendien is je partner ook veel te zwaar. Als hij niet met het dieet meedoet heeft het hele dieet geen zin. Je komt dan immers veel te veel in verleiding om dingen te eten die er in de kast liggen. De vorige keer stimuleerde hij je ook al niet en mislukte je dieet daarom compleet.
- Je voelt je ellendig en hebt het gevoel dat er niemand is die je steunt en van je houdt
Even had je een serieus voornemen. Dit duurde echter niet lang. Al snel veegde je babbelbox je goede voornemen van tafel.
Het voorbeeld wat ik hier genomen heb gaat over afvallen.
Dit voorbeeld is natuurlijk van toepassing op een breed scala aan dingen die we onszelf iedere dag weer voornemen, maar waar helaas niets van terechtkomt. Door in onze babbelbox te geloven weerhouden we onszelf om de dingen te doen die we eigenlijk zouden willen doen. De babbelbox kiest altijd voor de korte termijn en de gemakkelijkste weg.
Mindfulness opdracht: doorbreken zelfsabotage
Deze oefening maakt je bewust van de situaties waarin je jezelf allemaal saboteert. En zet je maar vast schrap want je gaat mogelijk een hoop tegenkomen. Deze oefening gaat jou helpen wanneer je dit wilt om je blinde vlekken te leren kennen. De momenten waarom de babbelbox in je hoofd kiest voor de korte termijn voordelen, oftwel de gemakkelijkste weg. Door deze situaties te gaan herkennen kun je bewust gaan kiezen voor nieuw gedrag om je lange termijn doelen wel te gaan halen. Veel plezier bij het ontdekken hoe jouw babbelbox je continu weer om de tuin probeert te leiden.
Stap 1: herkennen zelfsabotage
Word je de komende tijd eens bewust van de wijze waarop jij jezelf dagelijks saboteert en noteer drie voorbeelden, die je hebt ongedekt, waarin je dit doet. Neem je gedachten, je gevoel en je gedrag waar zonder oordeel, in relatie tot de situatie waarin je jezelf saboteert. Het gaat hier om het verkrijgen van inzicht en niet om jezelf te veroordelen, want alles is immers ok. Het gaat er ook niet om dat je je gedrag direct hoeft te veranderen. Met het verkrijgen van inzicht in je gedachten, je gevoel en je gedrag word je je gewaar van je blinde vlekken. Inzicht in je blinde vlekken gaat je helpen om je doelen te wel te bereiken.
Je mag je gedachten, je gevoel en je gedrag die je bij 3 situaties van zelfsabotage, die je hebt waargenomen, noteren in je inzichten boekje.
Stap 2: stop met luisteren naar je babbelbox
Jouw interne babbelbox, die jouw doelen altijd weer lijkt te willen saboteren, is ervoor om jou te beschermen. Het is zijn taak om jou te beschermen tegen de boze buitenwereld. Gebaseerd op zijn perceptie van de werkelijkheid dwingt hij je tot actie of probeert hij je te verhinderen om actie te nemen. Wanneer je niet luistert zal hij andere maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je gaat luisteren. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat je hoofdpijn of rugpijn krijgt, slaapproblemen, maagpijn, buikpijn, hyperventilatie of zelfs de ontwikkeling van allerlei ziekten. Het is dus altijd goed om je af te vragen waarop je een bepaalde klacht hebt ontwikkeld, oftewel wat je lichaam je hiermee wil vertellen.
De gedachten die je babbelbox produceert zijn niet je eigen gedachten. Immers toen je geboren werd kon je nog niet praten en kon je niets onthouden. Pas toen je woorden bent gaan leren ging je dingen onthouden die andere mensen en m.n. je ouders tegen je gezegd hebben. Er zijn miljarden dingen die er in je leven tegen je gezegd zijn die je bent gaan onthouden en als waar bent gaan aannemen. Het zijn gedachten van anderen, niet van jezelf. Meningen die je hebt gevormd naar aanleiding van wat je hebt gehoord, gelezen en vanuit ervaringen die je in je leven hebt opgedaan.
Stap 3: je bent niet je gedachten
Je kunt bijvoorbeeld angst om auto te rijden hebben ontwikkeld omdat je als baby in de auto zat toen je ouders een auto-ongeluk kregen. En wanneer je ouders tegen je hebben gezegd dat je voor een dubbeltje geboren bent en nooit een kwartje zult worden kan dit eveneens een enorme impact op je leven en carrière hebben gehad.
Zo komt het dat aangeleerde gedachten patronen verantwoordelijk gaan zijn voor allerlei dingen die jij jezelf oplegt in je leven. Zij kunnen er ook voor zorgen dat je dingen niet doet die je graag zou willen of dingen doet die je eigenlijk helemaal niet wilt. Je overlevingsmechanisme was er handig toen je nog klein was, omdat je jezelf toen nog niet alleen kon redden. Maar nu als volwassene kun jij de hele wereld aan en hoef je niet langer vast te houden aan al die gedachten die je proberen te beschermen. Die gedachten zijn namelijk helemaal niet van jou. Het zijn slechts overtuigingen van anderen en projecties van angsten en gevoelens van anderen.
Het is heel belangrijk om te beseffen dat jij niet je babbelbox in je hoofd bent. Jij bent niet je gedachten. Net als dat je niet je gevoel bent. Je kunt namelijk op elk gewenst moment je gedachten observeren alsof ze niet van jou zijn en besluiten je gedachten vandaag, NU, te veranderen in gedachten die voor je gaan werken in plaats van tegen je. Zo neem je zelf de leiding in het bepalen welke gedachten je wilt denken en belangrijk zijn om je doelen te behalen.
Stap 4: neem de leiding terug over je eigen gedachten
De eerstvolgende keer dat je merkt dat je ongezonde dingen wilt gaan eten, die niet bijdragen aan het verliezen van gewicht word je dan eens gewaar van je gedachten. Ga eens rustig op een stoel zitten of op bed liggen en neem je gedachten waar zonder oordeel. Je gedachten zijn er maar je oordeelt er niet over in termen van goed of slecht. Waar je normaal gesproken in de actie zou schieten om gehoor te geven aan je gedachten doe je nu niets. Je gaat niet in de actie. Neem waar wat er gebeurt in je lichaam wanneer je niet in de actie gaat. Word je rusteloos, boos of gefrustreerd, verdrietig misschien wel? En wat gebeurt er met de babbelbox in je hoofd gaat die steeds feller argumenten verzinnen om je over te halen toch in actie te komen? Probeer het gevoel wat er in je lichaam ontstaat, ook als deze onrustig is te accepteren en te laten komen zoals hij is. Het is niet meer dan een energie die door je heentrekt en weer weggaat. Wanneer je tegen het gevoel gaat vechten dan wordt het alleen maar groter en de gedachten sterker. Wanneer je het gevoel gewoon laat zijn en accepteert neem je het serieus en zwakt het vanzelf af en hiermee ook de gedachten. Je zult merken dat je je na enkele minuten weer rustig voelt en verder kunt gaan met datgene wat je aan het doen was voordat de gedachten opkwamen dat je ongezond wilde gaan eten.
Laat je door niets verleiden. Ook niet wanneer je je slap lijkt te voelen en je lichaam gaat vragen om ongezonde, koolhydraatrijke voeding. In het programma leer je alternatieven te bedenken die je in kunt zetten op zulke momenten, die wel gezond zijn en bijdragen aan een gezond gewicht. Dit geldt natuurlijk ook voor andere verslavingen waar je los van wilt komen, als bijvoorbeeld roken of alcohol.
Geheugensteuntje
Bedenk een symbool wat je kunt inzetten om jezelf van de automatisch piloot af te halen, wanneer je merkt dat je jezelf probeert te saboteren. Bijvoorbeeld een uitroepteken of een stopbord. Het moet iets zijn wat je gemakkelijk kunt oproepen om ervoor te zorgen dat je je handelen voor bent. Dus zodra je merkt dat je babbelbox met je aan de loop gaat zeg dan bijvoorbeeld lekker STOP tegen jezelf en besluit op dat moment welke andere keuze je wilt maken.
Mindfulness helpt
Mindfulness training helpt jou inzicht te krijgen in je gedachten, je gevoel, je gedrag en het gevolg van deze drie. Bewustwording helpt jou om inzicht te krijgen in je blinde vlekken en jezelf van de automatische piloot te halen. Mindfulness helpt jou om stil te staan, te vertragen en niets te doen, in plaats van in handelen te schieten. Handelingen om emoties te verdoven wanneer je niet lekker in je vel zit. Bijvoorbeeld het drinken van alcohol, roken, ongezond eten, tot het kauwen van kauwgom aan toe. Bijna elke handeling die we doen is een manier om een ongemakkelijk gevoel te verdoven, zelfs yoga is een manier om te kunnen ontspannen. In het stil zijn, vertragen en het niet handelen zitten alle antwoorden die je zoekt. Durf jij?
Deel je ervaringen met mij
Wanneer je geïnspireerd bent geraakt door deze oefening zou ik heel erg leuk vinden als je dit via de mail of onder dit blog met mij zou willen delen. Je kunt mij mailen via info@happyhealthacademy.nl
Ken je iemand voor wie deze oefening ook interessant is deel hem dan

Jorine Is zowel coach als therapeut. Daarom kun je bij haar terecht voor zowel lichamelijke, mentale als hormonale klachten. Jorine coacht, traint en behandelt mensen met stress en stress gerelateerde klachten zoals: angst(en), overgewicht, chronische stress en burn-out, spijsverteringsklachten, klachten rondom de overgang, rug, schouder en nekklachten, voedingsintoleranties, hooikoorts, ongecontroleerde emoties en verslavingen. Ook geeft zij Mindfulness trainingen en trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.