3 Mindfulness oefeningen om te onthaasten

Deze oefeningen om te onthaasten gaan jou bevrijden uit het hamsterrad, waar je de hele dag in rondrent en breng je terug naar het ware leven, het hier en nu.

Je leven vliegt aan je voorbij

Herken je dat, dat je de hele dag verschrikkelijk druk bent geweest met van alles en nog wat, maar dat je je aan het eind van de dag afvraagt waarmee eigenlijk? De dag is omgevlogen, het werk is er niet minder van geworden, maar kapot ben je wel. De hele dag ben je druk met allemaal dingen die je verder weg brengen van rust in je hoofd. De dagen worden weken en de weken worden jaren. Lijken ze niet voorbij te vliegen? Veel sneller dan toen je nog een kind was of niet?

Kinderen leven heel erg in het hier en nu

Toen je nog een kind was stelde je jezelf nog geen doelen en kwam het woordje moeten niet in je vocabulaire voor. Je speelde, probeerde dingen uit en genoot van elk moment in het hier en nu. Je had geen zorgen of verwachtingen.

Waar lek jij energie?

Nu heb je voor alles een doel. We meten het aantal stappen dat we dagelijks maken, tot aan het aantal koolhydraten dat we dagelijks eten. In plaats van dat we spelen, multi-tasken we ons helemaal suf. We kunnen bijvoorbeeld: 

 • de files op onze telefoon checken tijdens het autorijden
 • bellen met de collega’s tijdens het ontbijt of avondeten
 • e-mails checken tijdens de lunch
 • social media checken tijdens het koken

Hierdoor leven we continu in het verleden of in het heden en zijn we niet aanwezig in het hier en nu. We doen heel veel in zo weinig mogelijk tijd en om zo snel mogelijk van A naar B te komen. Onze geest raakt overbelast en lekken we bakken met energie. En dan vragen we ons ook nog af waarom we ons zo moe en opgejaagd voelen…

Onthaasten gaat jou helpen om intenser en langer van je leven te genieten

Concentratie op 1 ding, op elke afzonderlijke stap in het hier en nu, scherpt de geest en kan enorme energie opwekken. Juist door de kracht van concentratie kunnen mensen Olympische medailles of Formule 1 races winnen, een draad door het oog van de naald steken, enzovoorts. Concentratie in het hier en nu is hiervoor KEY!

Onthaasten, oftewel het vertragen van je dagelijkse handelingen gaat jou helpen om:

 • tot een betere concentratie te komen,
 • meer te leven in het hier en nu
 • veel meer energie te kunnen vervaren

En dan nu 3 Mindfulness oefeningen om jou te leren onthaasten

De volgende oefeningen gaan jou helpen om te onthaasten en tegelijkertijd aandacht te ontwikkelen. De oefeningen kun je op elk gewenst moment uitvoeren waar je ook bent. En bedenk wel dat je iets heel vaak mag oefenen voordat een nieuwe handeling een gewoonte voor je wordt. Een marathon lopen red je ook niet met 1x in de week oefenen. Oftewel geef niet op als het even niet lukt. Alles mag er zijn.  

Oefening 1: Voer elke handeling langzaam en met aandacht uit

Bedenk een aantal dingen die je vandaag wilt doen. Neem je voor om deze dingen heel langzaam en met aandacht te doen. Bewustwording van je handelen is hierin heel belangrijk. Wanneer je wilt vertragen is het belangrijk dat je je van elke stap bewust bent, anders kun je hem niet langzamer uitvoeren. Wanneer je merkt dat je gedachten je van de handeling af willen leiden, zeg dan STOP tegen je gedachten. Neem ze waar, maar ga er niet in mee en breng je aandacht iedere keer dat je dit opmerkt weer terug naar de handeling die je aan het uitvoeren bent. Verbaas je, zonder oordeel, over alle gedachten die er bij je opkomen. Je gedachten willen je misschien vertellen dat je op moet schieten, dat het saai begint te worden wat je aan het doen bent, dat je niet snapt waarom je dit eigenlijk ook alweer doet, enzovoorts. Lach om je gedachten en breng je aandacht steeds weer terug naar je handeling.

Vertraag bijvoorbeeld je handelingen terwijl je:

 1. je aankleed ’s morgens
 2. groenten snijdt
 3. door de supermarkt loopt
 4. naar het toilet loopt

Uiteraard kun je deze oefening doen met elke handeling die je op een dag uitvoert.

Oefening 2: bewust lopen en ademen

Het is het meest handig om deze oefening buiten te doen. Start in eerste instantie met snel en stevig doorlopen, hierbij je beide armen gebruikend. Voel wat snel lopen met je ademhaling en het gevoel in je lichaam doet. Vertraag vervolgens je pas drastisch. Loop heel, heel langzaam. Een halve voetlengte per pas is voldoende. Voel hoe je voetzolen bij het neer zetten van je voet de grond raken. Wees je bewust van iedere stap. Adem bewust in wanneer je een stap zet en adem weer uit als je de volgende stap zet. Ervaar wat deze vertraging van lopen met het gevoel in je lichaam doet.

Oefening 3: haal jezelf van de automatische piloot

95% van wat we doen, doen we op de automatische piloot, dus zonder dat we er erg in hebben of ons er bewust van zijn. Om te kunnen onthaasten is het belangrijk om je bewust te worden van je gedrag en ingesleten patronen, om te kunnen kiezen voor ander gedrag. Wanneer het je opvalt dat je als een dolle door het huis aan het rennen bent om de huishouding te doen, zeg dan ‘stop!’ tegen jezelf en ga verder met je handelingen maar dan in een vertraagd tempo. Kom je erachter dat je door de supermarkt aan het rennen bent als een kip zonder kop, zeg dan weer ‘Stop!’ tegen jezelf en ga verder in slow motion. Ervaar wat je je meer gewaarwordt nu je de handeling in een vertraagd tempo uitvoert. Hoe wordt het anders voor je?

Mindfulness helpt

Mindfulness training verlaagd stress en helpt jou beter om te kunnen gaan met gebeurtenissen op je werk, je relatie, je familie of anderszijds. Mindfulness zorgt ervoor dat je niet meer zo wordt meegesleurd door je emoties of hier uren en dagen in kunt blijven hangen. Mindfulness helpt je meer te leven in het hier en nu. Het leert je datgene waar te nemen wat er is, zonder oordeel en zonder er direct iets aan te hoeven veranderen. Als Mindfulness trainer leer ik jou anders naar situaties te kijken, zodat je er anders mee om kunt gaan en ze je niet langer uit balans brengen. 

Jorine Is zowel coach als therapeut. Daarom kun je bij haar terecht voor zowel lichamelijke, mentale als hormonale klachten. Jorine coacht, traint en behandelt mensen met stress en stress gerelateerde klachten zoals: angst(en), overgewicht,  chronische stress en burn-out, spijsverteringsklachten, klachten rondom de overgang, rug, schouder en nekklachten, voedingsintoleranties, hooikoorts, ongecontroleerde emoties en verslavingen. Ook geeft zij Mindfulness trainingen en trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.