fbpx

Mindfulness is….

…..Schoonmaken met muziek op je oren

Het huis moet schoon en opgeruimd zijn om te kunnen ontspannen

Ken je dat, dat je aantal keer per week, bijna dwangmatig, door je huis heen rent om het schoon te houden? Het liefst zorg je ervoor dat je alles aan kant hebt voordat je naar bed gaat. Helemaal voordat er bezoek komt. En ontspannen op de bank gaan zitten, voordat het huis schoon is, lukt je ook niet.

Je multi-taking capaciteiten draaien op volle toeren

Terwijl je de vloer stofzuigt, stof je tegelijkertijd de televisie even af. In het voorbijgaan van de planten, bewater je die ook meteen even. De wasmand gaat ook moeiteloos in je ander hand mee, om vervolgens de wasmachine in te vliegen. Waarna je het niet na kunt laten om, op de terugweg, de badkamer en het toilet nog even een kleine beurt te geven. En dat alles het liefst in een krap uurtje. Alles moet snel, want er staan immers nog veel meer dingen op je lijstje, die afgewerkt moeten worden.

Schoonmaken is een belangrijke taak in je leven

Schoonmaken is best een heel belangrijk dingetje in het leven van heel veel vrouwen. Iets wat ze heel erg veel doen en eigenlijk helemaal niet zo leuk blijken te vinden. Wanneer ik je de vraag stel “wat waren de tien momenten in je leven waar je het meest trots op bent?”. Of “de tien momenten waar je het meest van hebt genoten?” Stond schoonmaken dan in jouw top tien? En in jouw top 20 of jouw top 30? Schoonmaken heb je hoogst waarschijnlijk op geen enkele lijst staan. Ik heb namelijk nog nooit een vrouw horen zeggen dat zij super trots is op het feit dat haar huis zo schoon is. Maar waarom besteden we dan toch zoveel tijd aan dat schoonmaken, terwijl we er niet blij van worden?  

Vrouwen moeten veel van zichzelf

Moeten leer je al wanneer je nog maar heel klein bent. Je moet melk dringen voor gezonde botten. Je moet goed opletten op school. Je moet je huiswerk doen. Je moet je sociaal wenselijk gedragen. Je moet je huis schoon en opgeruimd hebben, enzovoorts. We leven in een moet cultuur. We leren van onze ouders wat we moeten doen om door de maatschappij geaccepteerd te worden. Dit is de manier van onze ouders om ons te behoeden voor het oordeel van anderen, wanneer we niet voldoen aan de standaard norm. Voorkomend uit hun eigen angst voor het oordeel van anderen.

Om los te komen van allerlei van dit soort gedragingen en overtuigingen gaat veel verder dan dit mindfulness blog. Het is wel interessant om te gaan kijken hoe je iets wat je zo vaak doet en helemaal niet eens leuk vindt, leuker kunt maken.

Welk signaal geef jij je lichaam tijdens het schoonmaken?

Welk gevoel denk je dat je je lichaam geeft wanneer je als een jekko door je huis heen stuift? Ja, het gevoel van stress natuurlijk! Je hoofd draait op volle toeren over alle dingen die er moeten gebeuren. Je bent als een gek aan het multi-tasken, wat heel stressvol voor je hersenen is. Er zit een tijdsdruk achter, want het moet zo snel mogelijk klaar zijn. En als laatste besteed je ook nog eens heel veel tijd in de week aan iets wat je eigenlijk helemaal niet leuk vindt om te doen. Denk je dat je hier alles bij elkaar gerekend energie van krijgt? Zou het niet veel prettiger zijn dat je van schoonmaken een leuke, ontspannen bezigheid kunt maken?

Mindful schoonmaken

Ik ga er even vanuit dat je van muziek houdt en er muziek voor jou bestaat waar je heel erg blij van wordt als je het hoort. Ben je een van de weinige mensen die niet van muziek houdt, dan is dit natuurlijk ook prima, maar dan is deze oefening niet voor jou. Naar je favoriete muziek luisteren word je als het goed is heel erg blij en energiek van. Je kunt dit uren volhouden. Jammer alleen dat je tegenwoordig veel minder je favoriete muziek aan hebt staan en zeker niet tijdens het schoonmaken.

Goede muziek ontspant je hoofd en je lijf en geeft je het gevoel dat je de hele wereld aankan. Dus waarom dan niet het nuttige met het aangename verenigen. Oftewel schoonmaken met je favoriete muziek aan. En liever nog op je oren, zodat je helemaal op kunt gaan in de muziek. De muziek helemaal door je lijf heen voelt gaan. 

Vergeet niet om je dweil of stofzuiger als gitaar te gebruiken en tussen de bedrijven door je danspasjes te oefenen. Laat het kind in jezelf naar buiten komen en geniet zo van het schoonmaken. Zo wordt het schoonmaken geen straf meer maar een ontspannen, aangename bezigheid. Hoef je daarna ook niet meer naar de yoga om verplicht te ontspannen 🙂 

Stuur ook een mooie mindfulness oefening in. Je kunt deze sturen naar info@happyhealthacademy.nl 
En Wie weet publiceer ik hem

 

Jorine coacht, traint en behandelt vrouwen met stress en stress gerelateerde klachten. Wekelijks deelt Jorine een nieuwe Mindfulness is….. oefening met haar lezers.  Een opdracht waarin je je meer bewust wordt van je eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder onmiddellijk over te gaan op automatische actie of reactie. Deze oefeningen helpen je in jouw proces om los te komen van datgene wat je niet meer wilt en niet meer functioneel voor je is. Wil je ook iedere week een Mindfulness is….oefening ontvangen? Schrijf je dan in voor Mindfulness News.