fbpx

KOM UIT JE HOOFD TERUG IN JE HART

Over Mij

 

              “WANNEER JE DE MANIER VERANDERT WAAROP JE DENKT EN JE VERBINDT MET JE HART WORDT ALLES MOGELIJK “

De helpende overtuiging: “hard werken en
het einddoel voor ogen houden hebben mij ver gebracht”

Ik weet nog heel goed dat mijn vader mij autorijles gaf toen ik 17 jaar was. Vanaf het eerste moment dat ik in de auto van mijn moeder stapte verwachtte hij van mij dat ik de auto in zijn achteruit, via een scherpe bocht, omhoog reed naar de straat. Mijn vader snapte niet dat het mij niet in één keer lukte. Die nacht heb ik de halve nacht in bed liggen visualiseren, hoe ik het stuur van de auto zodanig moest draaien om de auto in de gewenste richting achteruit omhoog te kunnen krijgen. Het resultaat was er, de volgende dag reed ik de auto moeiteloos omhoog de straat op met als gevolg een trotse vader. Met een duidelijk doel voor ogen en ervan overtuigd dat het mij ging lukken visualiseerde ik mijzelf naar het einddoel toe.

“Als je iets echt graag wilt, je het einddoel voor ogen houdt en hard genoeg werkt, word je vanzelf succesvol” waren de woorden van mijn ouders vroeger. Omdat ik in deze woorden ging geloven, werden ze voor mij een overtuiging, die er tot op de dag van vandaag voor gezorgd heeft, dat de dingen die ik wilde bereiken in mijn leven werkelijkheid zijn geworden.”

De overtuiging: “ik moet sterk zijn anders lopen mensen over mij heen” belemmerde mij om echt contact met mensen te maken

In mijn koffertje had ik niet alleen maar van die mooie helpende overtuigingen. Ik had er ook eentje in zitten die iets minder hulpvaardig was, namelijk: “ik moet sterk zijn anders lopen mensen over mij heen”. Je kunt je misschien wel indenken wat mijn geloof in deze woorden mij opleverde. Ik werd gezien als de sterke, zelfstandige vrouw die uitstekend haar eigen boontjes wist te doppen. In tegenstelling tot wat ik naar buiten toe uitstraalde, voelde ik mij van binnen alleen en had ik juist heel veel behoefte aan liefde en aandacht. Ik durfde dit alleen niet aan de buitenwereld kenbaar te maken uit angst dat mensen mij zwak en niet capabel zouden vinden en vervolgens een loopje met mij zouden nemen.

Het gevolg hiervan was dat ik mij steeds verder van de buitenwereld ging afsluiten, steeds ongevoeliger werd, steeds meer ging werken met als doel zo goed mogelijk te presteren om door anderen gezien en gehoord te worden. Ik raakte verslaafd aan de red bull om scherp van geest te kunnen blijven. ‘s Nachts had ik slaappillen nodig om in slaap te kunnen komen. Ik rookte bijna twee pakjes sigaretten per dag en ontwikkelde Anorexia en Boulimia. Allemaal gevolgen van het feit dat ik mijn gevoelens verdoofde om de pijn van het verlangen om gehoord en gezien te worden niet te voelen.
Ik was zeer succesvol in mijn werk, maar thuis een dominante, veel eisende dame. Onbewust en uit zelfbescherming hield ik vooral rekening met mijzelf in plaats van met mijn omgeving, uit angst om anders gekwetst te worden.

De wereld om mij heen begon in positieve zin te veranderen toen ik de gedachten over mijzelf begon te veranderen

Omdat ik merkte dat ik een steeds moeilijker persoon voor mijzelf en voor mijn omgeving begon te worden ben ik hulp gaan zoeken. Vele trajecten bij psychologen en psychotherapeuten hebben er niet toe geleid dat ik mijn “ik moet sterk zijn – gedrag” durfde te laten vallen.

De doorbraak kwam voor mij tijdens het volgen van mijn coachopleiding. De opdrachten die ik binnen de opleiding moest doorlopen confronteerde mij enorm met mijn gedachten, mijn gevoel, mijn gedrag en het resultaat van deze drie. Anders dan voorheen liep ik nu niet weg voor de confrontatie met mijn gevoel en emoties omdat ik mij veilig voelde binnen de groep. Stuk voor stuk prachtige mensen, die allemaal op hun manier worstelden met hun gevoel en emoties. Ik werd door hun getriggerd en leerde van hun ervaringen en observaties, waardoor ik veel sneller kwam tot inzichten en verandering.

Ik hoor mijn docent nog de woorden zeggen bij mijn examen: “Jorine jij komt van heel ver. In het begin wist ik niet of jij de opleiding zou gaan halen, omdat je ongelooflijk ver bij je gevoel vandaan stond. Er is echter niemand die ik ken die binnen de opleiding zo’n ongelooflijk veranderingsproces heeft doorgemaakt. Door eerlijk naar jezelf te kijken en je angsten aan te gaan sta je vandaag de dag in verbinding met je zelf en je omgeving”. Een van de mooiste complimenten die ik in mijn leven heb mogen ontvangen en ik leer nog elke dag.

Binnen de opleiding kwam ik tot een aaneenschakeling van inzichten en beslissingen, die mijn leven voorgoed veranderden.
Tijdens de opleiding leerde ik voor het eerst “dat ik ben wie ik denk dat ik ben”. Wat ik hiermee bedoel is dat de gedachten, die ik elke dag over mijzelf heb, bepalen wat ik voel, wat ik eet, hoe ik over anderen denk, of ik mijn gevoelens durf te uiten, of ik mijn behoeften serieus neem, enzovoorts. Mijn gedachten bepalen of ik mijzelf gelukkig voel of niet, of er balans is tussen mijn werk en mijn privéleven en tussen spanning en ontspanning. Ik leerde dat ik het gevoel van “buitengesloten worden” en “er alleen voor staan” zelf veroorzaakte. Door de overtuiging die ik had gehad had ik het altijd heel moeilijk gevonden om mensen te vertrouwen uit angst dat zij een loopje met mij zouden nemen, wanneer ik mij kwetsbaar zou opstellen; niets bleek minder waar te zijn. In alles was ik deed wilde ik de controle of macht over de situatie behouden. Waar ik naar toe mocht bewegen was “loslaten van dingen/dingen meer op zijn beloop laten en ervaren wat er gebeurd” en “meer vertrouwen hebben in mensen en situaties die zich voordoen”.

Ik leerde hoe ik de negatieve gedachten over mijzelf kon ombuigen naar positieve gedachten en wat dit voor positieve invloed had op mijn gedrag naar anderen en de manier waarop anderen op mij gingen reageren.

De kracht van kwetsbaarheid

Vanaf het moment dat ik snapte hoe mijn gedachten (voortkomend uit mijn overtuigingen) van invloed waren op het leven dat ik voor mijzelf creëerde besloot ik mijn grootste angst aan te gaan door mijn emoties en gevoelens te omarmen en nieuwsgierig te zijn naar datgene wat zij mij kunnen leren. Ook besloot ik om mijn gevoel en emoties met mensen te gaan delen en te ervaren wat er dan zou gebeuren. Dit laatste betekende bijvoorbeeld dat ik met anderen ging delen wanneer ik mij onzeker voelde (in een groep of een op een). Door dit heel veel te doen merkte ik al snel dat ik veel minder onzeker werd en veel minder ging invullen wat anderen over mij zouden kunnen denken.
Wanneer ik geraakt werd door iets wat iemand zei en mijzelf als gevolg hiervan ging verdedigen, bood ik mijn excuses aan om vervolgens alsnog te vertellen wat ik werkelijk voelde.

Het was overweldigend wat dit mij opleverde. Doordat ik mijzelf ging uiten, wat betekende dat ik mijzelf serieus ging nemen werd ik minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Hierdoor werd ik minder onzeker, had ik veel minder last van schaamte, woede en verdriet en als deze gevoelens toch aan de oppervlakte kwamen leerde ik welke “oude” pijn hieronder zat. Door oude pijn toe te laten in plaats van weg te drukken kregen de emoties geen kans meer om zich vast te zetten in mijn lichaam. Doordat jarenlange vastgezette emoties weer gingen stromen zorgde dit voor een afname van mijn lichamelijke klachten. Ik had jarenlang last gehad van migraine en hevige hoofdpijnen die verdwenen als sneeuw voor de zon. In mijn E-book leg ik uit hoe belangrijk het is om onszelf te ontdoen van (chronische) stress om ziekten te voorkomen, veel belangrijker dan wat dan ook.

Gelukkig heb ik altijd gezond gegeten anders hadden mij klachten nog veel erger kunnen zijn, maar wat ik ook heb geleerd is dat je er met alleen gezond eten niet komt. Stress is een veroorzaker van de meeste van onze klachten en zorgt er ook voor dat we er tekorten voor ons lichaam gaan ontstaan. In mijn E-book leg ik uit hoe ons lichaam werkt en wat ervoor nodig is om een goede gezondheid te kunnen behalen.

Vanaf het moment dat ik mijn gevoelens en emoties serieus neem, zie en hoor ik mijzelf en hoef ik niet langer hard te werken om door anderen gezien en gehoord te worden. Het heeft mij Rust in mijn hoofd, Energie in mijn lijf en Balans in mijn leven gebracht.

Regelmatig praat ik met mijn familie over het proces waar ik de laatste jaren doorheen ben gegaan en wat het mij heeft opgeleverd. Hoe ver ik bij mijn eigen familie vandaan stond en hoe ik nu voel dat ik er onderdeel van uitmaak. Vanaf het moment dat ik oude patronen ben gaan doorbreken heeft dit enorm veel nieuwe deuren voor mij geopend.
Doordat ik mijzelf ben gaan horen en zien en ben gaan luisteren naar mijn eigen behoeften en verlangens kwam ik erachter dat ik niet langer in de Sales & Marketing wilde werken. Ik hing mijn carrière als Internationaal Sales Director aan de wilgen en besloot mijn lang gekoesterde droom om op wereldreis te gaan met mijn gezin werkelijkheid te maken. Na terugkomst uit Zuid-Amerika, de mooiste ervaring van mijn leven, startte ik Happy Health Academy. Een prachtig bedrijf waarin ik elke dag met heel veel plezier stress gerelateerde klachten behandel, adviseer over voeding in tijden van stress en vrouwen leer over de kracht van kwetsbaarheid en ze coach naar Rust in hun hoofd, Energie in hun Lijf en Balans in hun leven. 

Ik heb veel door te geven van wat ik dankbaar van anderen heb mogen ontvangen.

Wie ben ik

Mijn naam is Jorine Kuiper, oprichtster van Happy Health Academy. Ik heb een fijne partner en samen hebben wij een prachtige zoon. Ik ben Therapeut op het gebied van Voedingsintoleranties en Allergieën en Coach en Trainer op het gebied van Leefstijl, Vitaliteit en Voeding.
Ik houd ervan samen met mijn gezin de wereld te ontdekken. Verder berijd ik regelmatig mijn eigen paard en wandel graag met mijn Mechelse herder in de mooie natuur rondom ons huis in Arnhem. Ik eet vegetarisch of veganistisch om gezond te blijven, vanuit mijn liefde voor de dieren en om een bijdrage te kunnen leveren aan onze natuur, milieu en medemens. Uiteraard heb ik zelf ook een coach, die mij door het stellen van de juiste vragen helpt om koers te houden zodat ik het leven kan leiden dat ik voor mijzelf voor ogen heb. Ik volg altijd wel een cursus of een opleiding wat zorgt voor een continue stroom van nieuwe inspiratie. Zo blijf ik in beweging en open voor groei.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk vrouwen te leren over de kracht van kwetsbaarheid en ze te begeleiden naar Rust, Energie en Balans in hun leven.

Ik zie er naar uit om je te ontmoeten in mijn Academy.

Jorine Kuiper

Controle over mijn leven krijg ik pas,
wanneer ik uitspreek wat ik voel.
Wanneer ik mijn gevoelens serieus neem,
blijf ik in verbinding met mijzelf en mijn omgeving,
Wanneer ik mijn omgeving deelgenoot maak van wat er in mij omgaat,
krijgen zij de kans mij te leren kennen.
Ik realiseer mij dat ik door krachtig te zijn het tegenovergestelde
bereik en hiermee mensen buitensluit en afstoot,
Wanneer ik mij kwetsbaar opstel door te delen en hulp te vragen,
word ik ineens door mensen gezien en gehoord.
Wanneer ik mijn gevoel niet uit,
blijf ik slechts een toeschouwer van het leven,
anders dan dat ik er zelf deel van uitmaak.

Jorine Kuiper

Bij ons voel je je gehoord en gezien

Binnen mijn Academy lopen wij “the extra mile” voor onze klanten, staan wij garant voor persoonlijke, Face to Face begeleiding en zijn wij erop gericht om jouw onze kennis en vaardigheden over te brengen om weer gezond te worden en te blijven.

Ik zie er naar uit om je te mogen ontmoeten in mijn Academy.

Jorine

Contact opnemen

12 + 12 =

Voor vrouwen die op zoek zijn naar Rust, Energie en Balans