Verminder PMS klachten door minder stress

PMS klachten zijn niet normaal

PMS, oftewel premenstrueel syndroom, is een verzamelnaam van allerlei vervelende klachten die vrouwen voor hun menstruatie hindert. De klachten variëren van lichamelijke ongemakken als gespannen en pijnlijke borsten, vocht vasthouden, buikpijn, opgezwollen buik, vermoeidheid, eetbuien en hoofdpijn, tot mentale symptomen als huilbuien, woede-uitbarstingen, neerslachtigheid en geïrriteerdheid.

Een groot deel van de vrouwen heeft PMS klachten en de meeste vrouwen zijn hun klachten inmiddels gaan beschouwen als iets wat er nu eenmaal bijhoort. Simpelweg omdat ze denken dat er niets aan te doen is.
Toch kun je PMS klachten aanzienlijk verlichten. Genoeg reden dus om hier een blog over te schrijven en mijn kennis hierover te delen.

Stress verergert PMS klachten

De reguliere geneeskunde weet nog niet exact wat de oorzaak is van PMS, maar wel dat een aantal factoren een heel belangrijke rol spelen bij de veroorzaking van PMS klachten. Een onbalans tussen de vrouwelijke hormonen, een tekort aan vitaminen, mineralen en goede vetten, een schommeling van de bloedsuikerspiegel en een overbelaste lever. Al deze factoren hebben 1 gemene deler en dat is dat stress. Stress is namelijk een medeveroorzaker van al deze factoren.

Onbalans in Hormonen
De reguliere geneeskunde weet nog niet exact wat de oorzaak is van PMS, maar
wel dat een aantal factoren een heel belangrijke rol spelen bij de veroorzaking van PMS klachten. Een onbalans tussen de vrouwelijke hormonen, een tekort aan vitaminen, mineralen en goede vetten, een schommeling van de bloedsuikerspiegel en een overbelaste lever. Al deze factoren hebben 1 gemene deler en dat is dat stress. Stress is namelijk een medeveroorzaker van al deze factoren.

Tekorten aan voedingsstoffen
Stress is een grootverbruiker van voedingsstoffen. Dit betekent dat je veel meer voedingsstoffen nodig hebt wanneer je langdurig stress ervaart. Bij stress moet je hier niet alleen denken aan alle ballen die je dagelijks in de lucht moet houden maar ook aan voeding intoleranties, allergieën, medicijnen, overmatig sporten, negatief zelfbeeld, enzovoorts. Bovendien zit er steeds minder voedingsstoffen in de aarde waarop onze groenten en fruit gekweekt worden.

Er bestaat dus een grote kans dat tekorten hiervan gaan ontstaan met PMS klachten als mogelijk gevolg. Met name de vitamines B6, E, A en de mineralen magnesium, zink en calcium laten veelvuldig een tekort zien bij vrouwen met PMS klachten

Schommelende bloedsuikerspiegel
Het eten van veel koolhydraten en suiker zorgt voor een snel stijgende bloedsuikerspiegel. Stress zorgt ook voor een stijging van de bloedsuikerspiegel, omdat er in tijden van stress suiker nodig is om het lichaam te kunnen laten vechten of vluchten. Hoe meer stress je lichaam ervaart en hoe meer suiker en koolhydraatrijke producten je eet, hoe meer je bloedsuikerspiegel uit balans gebracht wordt, met PMS klachten als mogelijk gevolg.

Overbelaste lever
Stress zorgt er in de oorsprong vaak voor dat je minder goed voor jezelf gaat zorgen. Je gaat minder bewegen en minder gezond eten. Suiker, slechte vetzuren en stress zorgen ervoor dat de lever overbelast raakt. Het lukt de lever niet meer om de afvalstoffen weg te werken. Ook zorgt stress ervoor dat je minder goed slaapt. Je levert heeft minimaal 12 uur nodig om alle taken uit te kunnen voeren om je lichaam gezond te houden. Wanneer je niet goed slaapt of te druk is, doordat er te veel afvalstoffen te verwerken zijn dan kan dit leiden tot tal van klachten, waaronder PMS klachten.

Wat kun je zelf aan je PMS klachten doen?

Je kunt zelf een hele hoop doen om PMS klachten te verminderen. Met name het verminderen van stress in je leven. Wanneer je stress reduceert is er minder kans op tekorten van essentiële voedingsstoffen en kan je hormoonsysteem weer in balans komen en je menstruatiecyclus weer op een normale manier functioneren. Ook kun je je lichaam in tijden van stress een handje helpen door meer essentiële voedingsstoffen toe te voegen aan je eetpatroon om tekorten te voorkomen. Dit is wat je er zelf aan kunt doen om je PMS klachten te verminderen.

Accepteer wat er is
De beste remedie bij elke klacht blijft toch wel om te accepteren wat er is en er niet langer tegen te vechten of een mening over te hebben. Negatieve gedachten over jezelf creëren stress voor je lichaam, wat weer een negatieve uitwerking heeft op je PMS klachten. Je lichaam zal veel beter kunnen ontspannen wanneer kunt gaan accepteren wat er is.

Ontspannen, ontspannen en nog eens ontspannen
PMS klachten verergeren vaak omdat ons hoofd vol zit met lijstjes van dingen die we nog moeten doen, terwijl ons lichaam schreeuwt om rust. Zorg er dus voor dat je in de week voor je menstruatie extra aandacht besteed aan ontspanning. Pas echter op dat je ontspanning niet als item op de lijst met moeten toevoegt.

Datgene waar jij van ontspant is heel persoonlijk. Voor de één is dit een warm bad, voor de ander een boek lezen op de bank, wandelen in de natuur, een rondje hardlopen, paardrijden of wat dan ook.
Maak voldoende afspraken met jezelf in je agenda en zorg dat je deze ook nakomt, net zoals je dit met afspraken met anderen doet.

Eet meer (kiem)groenten, fruit en kruiden 
(Kiem)groenten, fruit en kruiden zitten boordevol waardevolle vitaminen en mineralen. Voor de meeste mensen is het tijd technisch lastig om elke dag een salade te maken tijdens de lunch en in de avond een enorm bord met verschillende soorten groenten. Veel gemakkelijker is het om een groente smoothie te maken, regelmatig zelfgemaakte soep te eten met verschillende groenten erin of elke dag een zelfgemaakte kruidenthee te drinken.

(Kiem)groenten die onderdeel zijn van de familie van de kruisbloemigen zoals alle koolsoorten, maar ook radijs en rettich dragen bij aan het verwijderen van overtollige vrouwelijke hormonen uit ons lichaam. Een voorwaarde is wel dat je een goede darmflora hebt en een goede spijsvertering.

(Kiem)groenten en fruit zitten vol met vezels die weer nodig zijn om je spijsvertering aan de gang te worden. Een goede spijsvertering is nodig om voedingsstoffen goed op te kunnen nemen en afvalstoffen en overtollige hormonen af te kunnen voeren.

Als laatste zitten (kiem)groenten, fruit en kruiden boordevol antioxidanten, die je lever keihard nodig heeft om afvalstoffen weg te werken. Je kunt hier dus niet genoeg van eten!

Geef je lever voldoende tijd voor zijn taken
Je lever speelt een heel belangrijke rol in het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel en het reinigen van je lichaam. Geef je lever daarom voldoende tijd om deze ook uit te kunnen voeren. Je lever heeft minimaal 12 uur tijd nodig om dit te doen. Het helpt daarom om na het avondeten niets meer te eten en geen alcohol meer te drinken, anders moet je lever weer aan het werk om je bloedsuikerspiegel naar beneden te krijgen, terwijl hij heel nodig andere dingen te doen heeft.

Het helpt om regelmatig je ontbijt over te slaan, zodat je je lever langere tijd gunt om te doen wat hij moet doen. Wanneer je slaapt is onze lever keihard aan het werk. Het is daarom heel belangrijk voor je lever dat je een goede nachtrust hebt.

Eet goede vetten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden
Helaas krijgen we nog te veel transvetten binnen (gehard plantaardig vet, wat slecht is voor je aderen) en te weinig goede vetten. Goede vetten zoals Omega 3 en Omega 9. Goede vetten zijn nodig om vitamine A en vitamine E in op te slaan. Vitaminen waar vrouwen met PMS juist vaak een tekort aan hebben. Van goede vetten worden ook hormonen aangemaakt. Hormonen die nodig zijn om o.a. je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Goede vetten zijn bijvoorbeeld: een goede olijfolie (niet de geraffineerde versie), omega 3 algencapsules (want waarom viscapsules slikken terwijl de vissen algen eten), avocado en kokosolie.

Wist je dat een banaan of een glas verse jus d’orange je bloedsuikerspiegel juist heel erg uit balans brengen? Niet zo’n goed idee misschien dus voor je ontbijt tenzij je er voldoende goede vetten en vezels aan toevoegt

Neem je ontbijt eens kritisch onder de loep
Een bruine boterham met kaas en een glas jus d’orange is niet echt een goed idee om de dag te beginnen, tenminste als je niet je bloedsuikerspiegel in de stress wilt jagen. Een beter alternatief is een bord vol groenten met een gekookt ei of een roerei met gedroogde of verse kruiden. Of de dag beginnen met zelfgemaakte soep van verschillende groeten en kruiden. Probeer het eens een aantal dagen en ervaar wat het voor je lichaam doet. In het slechtste geval helpt het! Brandnetelthee ondersteunt eveneens om je bloedsuiker stabiel te houden.

Zorg voor lichte lichaamsbeweging en krachttraining
Regelmatig wandelen of bijvoorbeeld fietsen heeft een positieve invloed op vrijwel alle lichamelijke, mentale of hormonale klachten. Ook is aangetoond dat korte, intensieve krachttraining een heel belangrijke rol speelt in het voorkomen van PMS klachten. Genoeg reden dus om je regelmatig kort en intensief in het zweet te werken.

Wat Happy Health Academy voor jou kan betekenen.

Heb je alle bovenstaande tips geprobeerd maar helpen ze jou onvoldoende om je PMS klachten te verminderen, omdat je te veel stress in je leven ervaart.

Stress Release helpt jou om blokkades in je lichaam door stress op te heffen, zodat je hormonen weer in balans kunnen komen en PMS klachten kunnen verdwijnen.

Coaching helpt jou om de oorzaak van je stress te achterhalen en de onderliggende oorzaak(en) om te keren. Vermindering van stress is heel belangrijk voor je lichaam om te voorkomen dat het zich weer vast gaat zetten en klachten gaat veroorzaken. Want dit doet gebeurd vroeg of laat altijd. 

Een Vitaliteitsscan geeft inzicht in de onbalansen die je lichaam, mogelijk als gevolg van stress heeft opgelopen zoals vitaminen en mineralen tekorten, spijsvertering, slijmvliezen, intoleranties, allergieën, immuunsysteem, enzovoorts. Bovendien wordt het stresshormoon gemeten en geeft een beeld van de mate waarop je stress ervaart. Meten is weten. 

Jorine coacht, traint en behandelt vrouwen met stress en stress gerelateerde klachten. Jorine is Leefstijl- en Loopbaan coach,  Vitaliteitscoach en Therapeut op het gebied van (Voeding) Intoleranties en Allergieën. Ook past zij technieken vanuit NLP, EFT,  Kinesiologie en Mindfulness toe om energieblokkades op heffen, zodat het zelf genezend vermogen van het lichaam weer wordt aangezet om te herstellen van klachten.