[addthis tool=”addthis_inline_share_toolbox”]

Welke eigenschappen zitten in jouw blinde vlek?

We hebben allemaal gedrag of eigenschappen van onszelf die in onze blinde vlek zitten. In onze blinde vlek zitten eigenschappen waarvan we ooit, bewust of onbewust, hebben gekozen om ze ver weg te stoppen. Bijvoorbeeld omdat anderen vonden dat we dit gedrag niet hoorden te laten zien. Het zijn eigenschappen waarvan je zelf niet in de gaten hebt dat je ze laat zien. Degenen die ze wel opmerken zijn de mensen die het dichtst bij je staan, die je goed kennen of waar je al lang mee samenwerkt. Vandaag neem ik je een stukje mee in de herkenning van één van mijn blinde vlekken, in de hoop je dichter bij jouw blinde vlekken te brengen. Het herkennen, erkennen en accepteren van je blinde vlekken is een voorwaarde om jezelf helemaal te leren accepteren zoals je bent en wie wil dat nou niet?

Het in stand houden van je blinde vlekken kost enorm veel energie.

We willen allemaal continu naar het licht, naar de perfectie. We doen er alles aan om ons de hele dag van onze beste kant te laten zien. Dit kost ongelooflijk veel energie, want dit is namelijk maar een klein stukje van wie we zijn. We zijn namelijk niet alleen perfect, maar ook imperfect, we zijn niet alleen eerlijk maar ook oneerlijk, we zijn mooi maar ook lelijk en niet alleen verantwoordelijk maar ook onverantwoordelijk, enzovoorts. Hoe hard we ook proberen om sommige eigenschappen niet te zijn, we zijn het wel. En bedenk maar eens hoeveel energie het dagelijks kost om de eigenschappen waar je je voor schaamt te verstoppen voor anderen. Bedenk maar eens dat je een steen in je hand vasthoudt en dat je die steen een dag lang uit je eigen gezichtsveld houdt, maar ook uit het gezichtsveld van je omgeving. Hoeveel energie denk je dat dit je zal kosten? Zou je ze dan niet veel liever willen ontmaskeren en willen leren accepteren, wetende dat dit je dichterbij jezelf brengt en veel extra energie oplevert? En het doet maar heel even pijn…

Jezelf recht in de spiegel aankijken doet maar even zeer.

Het ont-dekken van je blinde vlekken vraagt van jou om naar de situaties in je leven te leren kijken waar je dingen misschien niet zo handig hebt aangepakt, waar je andere mensen pijn hebt gedaan of voor verantwoordelijkheden bent weggelopen. En dat kan even heel veel pijn doen om die situaties voor jezelf te erkennen. Het doet echter zo veel meer pijn om die situaties te blijven wegstoppen, omdat je je ervoor schaamt. Zodra je deze situaties voor jezelf erkent zal het even zeer doen. Echter als je hierna liefdevol naar jezelf kunt kijken en kunt bedenken waarom je het hebt gedaan en jezelf kunt vergeven, dan zal er een last van je afvallen. De dingen die je hebt gedaan heb je toen gedaan met een reden. Omdat je toen niet beter wist, het inzicht niet had, om te overleven of omdat je toen de pijn niet kon handelen. En dat is helemaal ok. Liefde voor jezelf heeft alles te maken met eerlijk zijn naar jezelf en jezelf kunnen vergeven. Dit zorgt er namelijk letterlijk voor dat de vastgezette energie in je lichaam weer kan gaan stromen. Bovendien geeft het inzicht ook de mogelijkheid om het in de toekomst anders te kunnen doen, tenminste als je dit wilt en dat is goud!

En wat ik vertel geldt natuurlijk net zo goed voor mij. Ik zal je meenemen in de ontdekking van één van mijn blinde vlekken deze week.

Ik sta helemaal open voor het ontdekken van mijn eigen blinde vlekken.

Omdat ik met mijn cliënten momenteel veel bezig ben met het onderwerp blinde vlekken weet ik dat ik zelf ook helemaal opensta om te ontvangen, wat ik hier zelf nog in te doen heb. En ja hoor ik kreeg hem deze week meerdere keren gepresenteerd. Stuk voor stuk prachtige cadeautjes die mij weer zoveel verder hebben gebracht in mijn proces om helemaal mijzelf te leren zijn.  

Als je het goedvindt neem ik je even mee in mijn persoonlijke verhaal.

Afgelopen maandagnacht werd ik wakker. Ik kon niet slapen en was heel verdrietig over iets. Toen ik hierop ging voelen kwam ik er al vrij snel achter dat het te maken had met het feit dat ik die maandag bewust geen cliënten had gepland en thuis had gewerkt, maar wel mijn zoontje naar mijn moeder had gebracht. Hij had vakantie en mijn moeder had aangeboden om een extra dag op hem te passen. Het maakte mij verdrietig dat ik die dag mijn werk boven onze zoon had verkozen. Ik had namelijk ook wat leuks met onze zoon kunnen gaan doen. Ik maakte contact met dit gevoel, viel weer in slaap maar de volgende ochtend was het verdriet er nog. Toen ik het aan mijn vriend vertelde werd ik weer emotioneel. Hij probeerde datgene wat ik zei meteen te nuanceren door te vertellen dat ik een goede moeder ben. Ik liet hem weten dat dat niet nodig was en dat het verdriet er even helemaal mocht zijn. Ik wilde deze situaties niet onder de tafel schuiven alsof het er niet was. Ik voelde instinctief aan dat hier mogelijk iets groots aan het licht aan het komen was. Ik wist alleen nog niet precies wat. Ik besloot het los te laten voor dat moment en te vertrouwen dat wat er aan de oppervlakte moest komen zich vanzelf aan zou dienen. En dat bleek woensdagavond het geval. 

De confrontatie met één van mijn grootste blinde vlekken.

Omdat mijn zoontje bij mijn schoonmoeder sliep op woensdagavond wilde ik nog even een bakje thee bij haar gaan drinken om hem nog even te kunnen zien, voordat hij ging slapen. Dit zou ik normaal gesproken niet snel doen maar vandaag voelde het zo. Dus reed ik langs. Ik vertelde mijn schoonmoeder dat ik er de volgende week niet zou zijn. Ze vroeg me wat ik ging doen. Toen ik vertelde dat ik een weekje alleen naar Frankrijk ging begon ze heel hard te lachen. “Die vrouwen die nemen het er tegenwoordig maar van”, zei ze. “Denk je dat mijn man mij vroeger een week zou hebben laten gaan”, vervolgde zeg. “Jullie vrouwen hebben het maar gemakkelijk tegenwoordig, jullie hoeven niet meer hard te werken” eindigde ze. Ze was duidelijk geraakt door wat ik zei. Maar haar reactie raakte mij ook, merkte ik. Ik ging staan en voelde de huid van mijn gezicht tintelen. Mijn hartslag versnelde en ik voelde mijzelf boos worden. Ik blies mijzelf op, als een Alpha mannetje en zei met luide stem:
“Als er iemand is die fucking hard gewerkt heeft in haar leven dan ben ik het wel”.

Terwijl ik dit zei realiseerde ik mijzelf direct dat ik mijzelf keihard aan het verdedigen was en in mijn overlevingsstrategie was gestapt. Omdat ik al lange tijd Mindfulness beoefen kan ik mijzelf vrij snel van mijn automatische piloot af halen. Ik bood mijn excuses aan voor mijn gedrag en vertelde haar dat ik na zou denken over wat ze gezegd had. Ik besefte namelijk dat dit iets te maken moest hebben met een eigenschap van mijzelf, die ik nog niet van mijzelf kon zien. Ik besloot hier thuis verder op te gaan voelen.

Daar waar een ander je het hardst raakt zit je grootste blinde vlek.

Neem maar gerust van mij aan wanneer een ander iets doet of zegt wat je enorm raakt dat de ander je dan spiegelt in een eigenschap van jezelf, die je nog niet van jezelf geaccepteerd hebt. Een ander kan je namelijk niet raken in iets waarvan je vindt dat het niet klopt. Dan raakt het je namelijk niet. Nou datgene wat mijn schoonmoeder tegen mij had gezegd had mij enorm geraakt. En ik wilde erachter komen waarom dit was. Ik wilde die blinde vlek onder ogen komen, ook al deed hij nog zo zeer. Binnen een dag werd de eigenschap mij glashelder en hij deed inderdaad even heel veel zeer. Maar dat was nodig en helemaal ok. 

Dit is wat heel eerlijk naar mijzelf kijken mij opleverde.

De onderliggende boodschap die mijn schoonmoeder mij gegeven had, had te maken met het nemen van verantwoordelijkheid voor onze zoon. Ik had mijn moeder en schoonmoeder gevraagd om onze zoon tijdens de vakantie op te vangen, terwijl ik de week erna helemaal alleen zou vertrekken voor een (werk)vakantie in Frankrijk. En ik weet achteraf gezien waarom ik dit zo geregeld had. Als ik namelijk samen met mijn zoon naar Frankrijk zou zijn gegaan in zijn vakantie, dan had ik hem hele dagen bezig moeten houden. Dan zou ik niet toegekomen zijn aan mijn werk of mijn eigen rust. Bovendien mocht ik eerlijk aan mijzelf bekennen dat ik het heel vaak heel erg moeilijk vind tijd alleen met hem door te brengen. Ik ben vaak dolblij wanneer mijn vriend hem naar bed brengt of dingen met hem onderneemt en ik mijn eigen gang kan gaan. Ineens realiseerde ik mijzelf dat dit precies datgene was wat mijn vader ook heel moeilijk moet hebben gevonden. Het was namelijk altijd mijn moeder die dingen met ons ondernam en niet mijn vader. Mijn vader was altijd met zijn werk of met zijn eigen hobby bezig.

De ontdekking van mijn blinde vlek is een groot geschenk.

In eerste instantie kwamen al deze inzichten binnen als een mokerslag. Ik was heel erg verdrietig. Zo’n moeder wilde ik helemaal niet zijn, maar dat ben ik wel. Een moeder die wegloopt voor de verantwoordelijkheid om dingen met haar zoon te ondernemen en te werken aan een liefdevolle band met hem. Natuurlijk zag ik al lange tijd dat hij heel erg naar mijn vriend toetrekt en dat het pappa voor en na is, maar dat liet ik maar zo. Met dat ik mijzelf dit allemaal realiseer, weet ik ook dat ik dit zo niet langer wil en dat de inzichten een geschenk zijn. Nu ik eerlijk naar mijn eigen gedrag durf te kijken en mijn gedrag aan het licht is gekomen biedt dit voor mij ook de mogelijkheid om aan een oplossing te werken. En de belangrijkste stap hierin voor mij is om niet langer weg te blijven lopen voor dingen die ik moeilijk vind, maar ze gewoon uit te spreken, te delen en aan te gaan. Te vertrouwen dat er altijd een oplossing komt voor iets wat ik op dat moment nog even niet weet. En dat dat ook ok is.  

Datgene wat ik deze week heb geleerd over mijzelf heb ik ook direct met mijn schoonmoeder en mijn vriend gedeeld en nu met jou. Ik wil namelijk dat mijn gedrag in het licht blijft en niet langer voor mijzelf en anderen verborgen blijft. Dit is namelijk ook wie ik ben en dat is ok. Ik accepteer mijzelf om de dingen die ik heb gedaan en ik kan alleen maar beloven aan mijzelf dat ik het anders ga doen. En daar word ik heel blij van met dat ik dit uitspreek. Ik heb er nu al zin in!

Ik zal tijd vrij gaan maken om samen met mijn zoon door te brengen. En ik zie het al voor mij dat we samen op zoek gaan naar dingen die we kunnen ondernemen waar we beiden blij van worden. Ik heb al allerlei ideeën die ik met hem wil delen hierover. Ik weet dat hij over een niet al te lange tijd ook naar mij zal vragen wanneer ik niet thuis ben en daar krijg ik nu al een warm gevoel van in mijn buik. Ik zit nu in Frankrijk terwijl ik dit opschrijf maar ik verlang nu al naar huis om hem in mijn armen te sluiten. En ik bel hem een aantal keer per dag om te horen hoe het met hem gaat. Er stroomt dus al van alles. Ik voel dingen waar ik vorige week nog helemaal niet eens bij kon komen. Mooi hé, zo’n ont-dekking van je blinde vlek!

Na de pijn komt het proces waarin we heel kunnen worden.

Ik heb deze week geaccepteerd dat ik iemand ben die de neiging heeft om van verantwoordelijkheden weg te lopen wanneer het moeilijk wordt en de neiging heeft om anderen voor haar karretje te spannen om mijn eigen ding te kunnen doen.

Het herkennen, erkennen en accepteren van deze blinde vlek levert mij op dat deze eigenschap niet langer voor mij verborgen is en ik de kans heb om mijn gedrag te veranderen. En wanneer ik mijn eigen gedrag verander, verandert de buitenwereld vanzelf met mij mee. Wanneer ik mijn verantwoordelijkheid neem zal ik hier niet langer door de buitenwereld in gespiegeld worden.

Misschien denk je nu wel. HEFTIG. Kan ik dit wel? Wil ik dit wel? Maar dan zal ik je vertellen dat het de grootste cadeautjes zijn die het leven je brengen kan. Want na de pijn komt de acceptatie en liefde voor jezelf. .

Het inzicht in je eigen gedrag is je grootste geschenk. Ik weet nu wat er nodig is om de verbinding met mijn zoon te herstellen. Hoe groot is dat geschenk en daar ben ik mijn schoonmoeder eeuwig dankbaar voor!.

De mensen in jouw buitenwereld zijn slechts acteurs om jou te spiegelen in wat je nog mag helen in je binnenwereld.

Hoe mooi zou het zijn wanneer je alles wat je raakt en van je stuk brengt kunt gaan zien als cadeautjes om je blinde vlekken boven water te krijgen, met als doel om je dichter bij jezelf en je essentie te brengen.

Dus ik nodig iedereen uit om de cadeautjes die je door anderen worden gegeven uit te pakken en er je voordeel mee te doen.

Deel je ervaring met mij.

Ik ben benieuwd of mijn verhaal je raakt of inspireert en of het al een richting geeft waar jouw blinde vlekken zouden kunnen zitten. Ik zou het super vinden als je met mij zou willen delen wat mijn verhaal met je doet en wat het je brengt. Je kunt dit doen via info@happyhealthacademy.nl

Mindfulness Training om je blinde vlekken te ont-dekken.

Zou je graag je eigen blinde vlekken willen ontmaskeren om in vrijheid te kunnen leven en je wordt nog niet door mij gecoacht dan is Mindfulness training misschien voor jou de moeite waard om jezelf te gaan ontdekken. En mocht je iemand weten die je dit proces ook gunt stuur dit bericht dan door. Degene zal je dankbaar zijn.

Big Five persoonlijkheidtest

De Big Five persoonlijkheidstest help jou bij het ontdekken van je blinde vlekken. Deze test is gratis en kost slechts 5 minuten.

Inschrijven voor Happy Health News

Wanneer mijn blog je inspireert en je vaker dit soort persoonlijke anekdotes opgestuurd wilt krijgen om er iets van te kunnen leren, schrijf je dan in op het Happy Health News. Dan ontvang je maximaal 1 maal in de twee weken een e-mail van mij met een inspirerend verhaal.

[addthis tool=”addthis_inline_share_toolbox”]

Jorine Is zowel coach als therapeut. Daarom kun je bij haar terecht voor zowel lichamelijke, mentale als hormonale klachten. Jorine coacht, traint en behandelt mensen met stress en stress gerelateerde klachten zoals: angst(en), overgewicht,  chronische stress en burn-out, spijsverteringsklachten, klachten rondom de overgang, rug, schouder en nekklachten, voedingsintoleranties, hooikoorts, ongecontroleerde emoties en verslavingen. Ook geeft zij Mindfulness trainingen en trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.